Antena LIVE

Curs valutar

Cum ar fi dragat ucrainenii până la 7 metri pe canalul Bâstroe fără ca românii să ştie. "Urmări grave", după acţiunile Kievului

Întâlnire de urgenţă la Guvern pe tema scandalului referitor la canalul Bâstroe. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a convocat de urgenţă toate structurile de la nivelul instituţiei, inclusiv pe Ambasadorul Ucrainei. MAE a solicitat Ucrainei stoparea lucrărilor de dragaj în cazul în care nu au ca scop exclusiv întreţinerea căii de navigaţie iar deputatul USR Dan Barna a criticat năuceala Guvernului şi spune că există manipulări şi dezinformări în acest caz, Rusia fiind interesată să slăbească solidaritatea romînilor faţă de ucraineni.

De la 20.02.2023, 17:58
WhatsApp
Vezi și:

România a atras atenţia că Ucraina încalcă legea dacă adânceşte canalul. Potrivit Informaţiilor Observator, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a avut o discuţie cu Adina Vălean, comisarul pentru transporturi, care a dat asigurări că Bruxellesul nu va accepta sub niciun pretext încălcarea de către Ucraina a convenţiilor internaţionale şi bilaterale pe mediu.

În plus, Sorin Grindeanu s-a arătat dezamăgit de diplomaţia română despre care a spus că şi-a dovedit limitele şi asta pentru că în realitate ucrainenii au dragat până la 7 metri pe canalul Bâstroe. Lucru pe care partea română nu l-a ştiut. Oficialii români nu au fost informaţi. Mai mult, comunicările oficiale s-au bazat pe informaţii neadevărate şi neconforme cu realitatea. Potrivit informaţiilor Observator, au scăzut debitele iar acţiunile Ucrainei au afectat flora şi fauna precum şi transportul de pasageri. Premierul Nicolae Ciucă vrea să trimită o echipă pentru a face verificări şi a vedea cum stau lucrurile în acea zonă, a transmis reporterul Observator, Greta Neagu. 

Ciucă: Orice excedere de la lucrări de întreţinere pe canalul Bâstroe va fi sesizată CE

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că tot ce România a realizat instituţional vizează menţinerea activităţilor părţii ucrainene pe Canalul Bâstroe, în limita lucrărilor de întreţinere iar orice excedere a acestor lucrări va fi clarificată şi va fi sesizată Comisia Europeană.

Pe acelaşi subiect

"Discuţiile, schimbul de documente între instituţiile din România şi cele din Ucraina, inclusiv ultimul răspuns al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti redă faptul că lucrările au fost unele de întreţinere şi nu de adâncire a şenalului navigabil. Tot ce noi am realizat instituţional, până în acest moment, vizează menţinerea activităţilor părţii ucrainene pe Canalul Bâstroe, în limita lucrărilor de întreţinere. Orice excedere a acestor lucrări va fi clarificat între autorităţile din România şi cele din Ucraina şi desigur va fi sesizată Comisia Europeană" , a spus premierul Ciucă.

Ciucă: Nu avem informaţii despre intenţia Kievului de a construi o hidrocentrală în zonă

Premierul a precizat că, pe documentele puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe, nu a existat un acord al MAE în acest sens. Despre informaţiile privind intenţia Kievului de a construi o Hidrocentrală în zonă, Ciucă a spus: "Nu am această informare, noi am discutat cu partenerii noştri ucraineni şi de asemenea cu Comisia, şi canalul Sulina îl punem la dispoziţie, din toate punctele de vedere, contribuind la tot ceea ce înseamnă asigurarea şenalului navigabil, astfel încât să putem folosi la maxim Canalul Sulina. Ca atare, există o serie întreagă de demersuri care sunt în derulare, sperăm ca într-o perioadă de timp scurtă să putem să asigurăm inclusiv circulaţia pe Canalul Sulina, pe timp de noapte, şi atunci traficul s-ar fluidiza şi s-ar permite să funcţioneze în limite de normalitate".

El a menţionat că a cerut tuturor autorităţilor să verifice din punct de vedere tehnic cum se desfăşoară navigaţia pe canalele Dunării. "În acest moment nu există acea adâncime care să asigure navigaţia navelor cu pescaj atât de mare. Nu am astfel de informaţii şi nu pot să comentez. (..) Se discută cât se poate de concret cu autorităţile din Ucraina, ministrul Aurescu a vorbit sâmbătă cu ministrul de Externe Kuleba şi au clarificat cât se poate de bine acest subiect legat de ce se desfăşoară. S-au întâlnit la Munchen şi au discutat în bilaterală acest subiect", a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă există posibilitatea ca România să trimită o delegaţie care să facă măsurători în zonă, premierul a spus că a solicitat prin Ambasada Ucrainei ca autorităţile ucrainene să îşi dea acordul astfel încât navele româneşti cu echipamente tehnice care să poată să verifice adâncimea canalului să meargă inclusiv în partea ucraineană pentru a măsura adâncimea canalului.

PSD: Lucrările de dragare de pe Canalul Bâstroe sunt un dezastru ecologic

Potrivic unui comunicat de presă al social-democraţilor, adâncirea fără precedent a Canalului Bâstroe, până la 8-10 metri, pentru a face posibilă navigaţia navelor de mare capacitate, modifică dramatic debitul şi circulaţia apei, cu efecte fatale asupra biodiversităţii Deltei Dunării.

"România s-a dovedit un vecin şi partener onest. A primit milioane de refugiaţi ucraineni, le-a asigurat casă, masă, locuri de muncă pentru adulţi şi şcoală pentru copii. A facilitat exportul grânelor ucrainene, cu mari eforturi şi costuri considerabile. A asigurat sprijin internaţional şi suport în toate modurile posibile pentru ca Ucraina să reziste în faţa invaziei ruseşti. Ucraina a avut şi va avea în România un aliat pe care se poate bizui! Şi, tocmai de aceea, cu atât mai mult este datoare să protejeze această relaţie bilaterală", mai spune sursa citată.

PSD n-a avut şi nu are nicio şovăială să apere Delta Dunării, bun inestimabil al întregii umanităţi. De aceea, încă de săptămâna trecută, a tras primul semnal de alarmă, prin ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu.

Mai mult, PSD a cerut, luni, în mod oficial Comisiei Europene, prin europarlamentarul Victor Negrescu, să se pronunţe asupra acţiunii unilaterale a Ucrainei care ignoră convenţiile şi acordurile internaţionale la care este parte.

"În egală măsură, PSD solicită tuturor autorităţilor române să se manifeste cu convingere şi fermitate pentru apărarea şi protejarea patrimoniului de importanţă universală al Deltei Dunării. Suntem cu toţii datori să prevenim producerea unei catastrofe ireversibile şi să transmitem intactă generaţiilor viitoare moştenirea unică a miracolului naturii de la gurile Dunării", mai indică sursa menţionată.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

canalul bastroe ucraina romania
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024