Cum lăsăm casa dacă plecăm în vacanţă. Sfaturi pentru a nu fi prădați de hoți de sărbători
De sărbători nu vă vizitează numai Moş Crăciun. Dacă nu sunteţi atenţi, v-ar putea călca şi hoţii, care nu au vacanţă în această perioadă. Mai ales că, statistic, în aceste zile se dau cele mai multe spargeri. Aşa că paza bună trece primejdia rea!
De Ana Maria Crețu la 20.12.2021, 20:55Bărbat: ”Omul se dă de gol într-un singur fel, singur. Ştiţi cum? Stând pe Facebook, pe Instagram, postează: a venit taxiul, plec la mama mare în Italia, sunt bine sănătoasă, mama e la ea acasă, deci casa e nepăzită. Hoţilor, bienvenue!”
Reţelele de socializare sunt locul unde hoţii îşi găsesc cel mai uşor victimele. În goana după like-uri, mulţi îşi dezvăluie vieţile personale şi dau indicii preţioase. O greşeală care poate fi fatală. Sfaturile specialiştilor?
Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt DGPMB: ”Nu vă transformaţi conturile de socializare în surse de informaţii pentru infractori. Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute. Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate”.
Numărul spargerilor în locuinţe creşte cu 50% de sărbători
- Lungul drum al pachetului cu "bunătăţi" din ţară şi până la românii din "afară". Sarmalele şi cârnații...
- Veste proastă în prag de Sărbători: curentul electric va fi întrerupt mai multe ore pe zi. Bucureşti şi alte 9...
- Vacanţa de Crăciun. Cât costă 3 nopţi de cazare la Rânca: preţul include şi masa festivă
Conform statisticilor, numărul spargerilor de locuinţe creşte cu 50% în perioada sărbătorilor. Cei care plănuiesc să plece de sărbători ar trebui să-şi ia câteva măsuri simple de siguranţă: să nu tragă jaluzelele şi să lase o lumină aprinsă care poate fi văzută din exterior. Asta dacă nu au deja camere de supraveghere montate.
Vigilenţi trebuie să fie şi cei care rămân acasă. Nu puţine au fost cazurile când colindătorii sau preoţii au avut gânduri necurate.
Cum te ferești de hoți în mijloacele de transport în comun
Ana Maria Creţu, reporter Observator: ”Pentru a nu fi ţinta hoţilor în aglomeraţii cum este la metrou, indicat este să ne ţinem bagajele cât mai aproape de corp, cu fermoarele bine trase, iar telefonul să nu-l ţinem în buzunarul de la spate, ci mai degrabă în buzunarul interior al gecii ori în buzunarele din faţă”.
Regulile s-au dovedit salvatoare pentru mulţi.
Bărbat: ”Eu îmi ţin telefonul cât mai ferit, portofelul cât mai ferit şi stau cu ochii în patru, că dacă nu păzesc eu pepenii, nu-i păzeşte nimeni”.
Dacă circulaţi la ore târzii, aşezaţi-vă cât mai aproape de conducătorul auto sau de agentul de pază din metrou, mai recomandă poliţia.
Sfaturi despre cum lăsăm casa înainte de a pleca în vacanță
- Nu trageţi jaluzelele sau draperiile;
- Lăsaţi lumina aprinsă într-o cameră;
- Rugaţi o persoană de încredere să vă supravegheze locuinţa.