Cum se circulă corect în sensul giratoriu? Explicația SIMPLĂ cu care șoferii vor scăpa de tamponări și accidente!
Înmulțirea intersecțiilor de tip girație cu mai multe benzi de circulație în orașele României a creat cel puțin discuții aprinse pe tema regulilor care trebuie respectate în astfel de intersecții.
De Alin Tarnovschi la 03.08.2017, 20:30Înmulțirea intersecțiilor de tip girație cu mai multe benzi de circulație în orașele României a creat cel puțin discuții aprinse pe tema regulilor care trebuie respectate în astfel de intersecții.
Noile standarde românești în materie de marcaj rutier ar trebui să mai detensioneze discuțiile.
Cum trebuie efectuate marcajele
Primul standard românesc elaborat pe tema marcajelor rutiere datează din 1965. De atunci, acest standard a fost revizuit de patru ori: în 1971, 1984, 2004 și 2015. Abia în cel din 2015, autoritățile românești au intervenit cu modificări în ceea ce privește presemnalizarea circulației în sensurile giratorii, notează adevarul.ro.
Potrivit acestui ultim standard (SR 1848-7/2015), presemnalizarea sensurilor giratorii trebuie realizată prin noi tipuri de săgeți de selectare a benzii. Acestea trebuie amplasate la o distanță de cel mult 50 de metri înainte de intrarea în intersecția de tip sens giratoriu. În cazul unei intersecții cu două benzi de circulație, de exemplu, prima bandă ar urma să fie folosită doar pentru cei care doresc să folosească prima sau a doua ieșire, iar cea de-a doua bandă, doar de cei care vor să se încadreze în a doua sau a treia ieșire ori vor să se întoarcă (asta în cazul unei intersecții cu patru ieșiri).
Noile marcaje ar trebui să înlocuiască săgețile existente până acum, cu unele care să imite mai bine un sens giratoriu și ieșirile care pot fi folosite de pe banda pe care sunt desenate.
Proiectanții de drumuri, însă, mai arată că în România multe dintre girații nu respectă o regulă de bază și anume aceea a dimensiunii minime.
"În primul rând, trebuie arătat faptul că în țară nu avem sensuri giratorii în sensul strict al definiției, ci doar intersecții de tip sens giratoriu. Un sens giratoriu trebuie să aibă o rază de 60 de metri, pe când în România au fost proiectate – din lipsă de spațiu – sensuri giratorii și cu raze de șase sau opt metri“, arată un proiectant de drumuri din Sibiu.
Ce spune Poliția?
Astfel de noi marcaje rutiere au început să fie aplicate din acest an și pentru presemnalizarea sensurilor giratorii din Sibiu. Și în acest oraș, discuțiile între șoferi pe tema acestor marcaje au fost ample pe rețelele de socializare, deoarece mulți arătau că nu este sancționabilă contravențional încadrarea pe prima bandă a unui giratoriu, chiar dacă această intersecție va fi părăsită abia la a treia sau a patra ieșire, de exemplu.
În acest context, polițiștii sibieni au venit cu lămuriri suplimentare.
"Noile marcaje rutiere sunt de îndrumare, ele au rolul de a ajuta șoferii să se orienteze când se apropie de un sens giratoriu. La o constatare în urma unui posibil eveniment rutier sunt mult mai mulți alți factori care se iau în considerare decât respectarea acestor marcaje. În principiu, contează în primul rând regulile de circulație privind prioritatea sau regulile de circulație privind schimbarea direcției de deplasare. Astfel, acele marcaje au caracter de îndrumare a conducătorilor auto", se arată într-un răspuns al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.
Cei de la Serviciul Rutier din cadrul IPJ Sibiu recomandă, totuși, conducătorilor auto să respecte presemnalizarea rutieră, deoarece aceasta are rolul de a reduce evenimentele nedorite din trafic.