Antena LIVE

Curs valutar

Dan Dungaciu, după 3 ani de război în Ucraina: "Cine ești tu, România, ce viziune ai și care este planul tău de țară?"

În contextul "competiției marilor puteri", Ucraina este doar un dosar printre cele pe care Donald Trump trebuie să le rezolve pașnic, afirmă profesorul universitar Dan Dungaciu, care subliniază că România trebuie să iasă urgent din sfera de influență a propriei "incompetențe" și "indecizii" strategice.

De la 24.02.2025, 15:59
WhatsApp
Dan Dungaciu, după 3 ani de război în Ucraina: "Cine ești tu, România, ce viziune ai și care este planul tău de țară?" - Agerpres

"Ucraina, pentru administrația Trump, arată așa: în primul rând, situația moștenită de la fosta administrație - Ucraina a fost refuzată în NATO, Kievul a pierdut războiul, nu are cum să îi scoată pe ruși de acolo, oamenii mor, infrastructura energetică a Ucrainei este la pământ, orașele continuă să se transforme în ruine. În plus, viitorul nu sună deloc bine: rușii, care înaintează (poate) încet, dar sigur, atunci când vor cuceri și restul orașelor din Donbas înseamnă că vor depăși, practic, toate liniile de apărare și fortificațiile ucrainene. Și nu vor avea în față decât un câmp deschis, imposibil de apărat, până la... Nipru. În al doilea rând, în contextul 'competiției marilor puteri', Ucraina este doar un dosar printre cele pe care Trump trebuie să le rezolve pașnic: Ucraina/Rusia, Orientul Mijlociu (Iran și Israel) și... China. Un dosar, și nu cel mai important.

Căci Ucraina - nici măcar Rusia - nu este o problemă de securitate pentru America și asta europenii nu vor să înțeleagă. De aceea dosarul se va rezolva plecând de la realități, nu de la vise sau obsesii. Cadrul negocierilor este propunerea rusă a acordului de pace nefinalizat între Rusia și Ucraina din martie - aprilie 2022 de la Istanbul, adusă la zi, deci luând în considerare câștigurile teritoriale și pretențiile politico-strategice ale Rusiei. Moscova nu are niciun motiv să facă concesii, pentru că Rusia nu a fost învinsă. Administrația Biden și Europa au eșuat în acest proiect, trei ani de zile, presupunând că Biden l-a avut vreodată (cel mai probabil nu, de aceea ce e de condamnat la fosta administrație este ipocrizia și cinismul fără margini, nu lipsa de înțelegere a situației)", a afirmat profesorul Dungaciu, într-o declarație acordată luni Agerpres, în contextul marcării a trei ani de la începutul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina.

Ucraina și Rusia sunt "probleme de securitate" pentru Europa

În opinia sa, "nu va arăta bine ce urmează, dar așa se întâmplă când - din perspectiva Ucrainei - pierzi un război, sau - din perspectiva Rusiei - îl câștigi". "E doar o chestiune de timp. Războiul se oprește, Zelenski pleacă, rămânându-i (doar) șansa unei eventuale reevaluări pozitive în istoriografia ucraineană peste decenii. Ucraina va intra într-o perioadă de teribile turbulențe, iar rușii, care vor clama victoria pe toate canalele, vor genera, inevitabil, la scara întregii societăți, un naționalism ardent, de o intensitate periculoasă, în legătură cu care ce putem noi spera este ca Putin să trăiască suficient de mult ca să îl poată... tempera", a explicat profesorul Dungaciu.

Ucraina și Rusia sunt "probleme de securitate" pentru Europa, spune el, "de aici presiunea incomparabil mai mare pe Bruxelles decât pe Washington". "Dacă asculți discursurile indignate și delirant anti-americane sau anti-Trump ale unora, ai senzația că Bruxelles-ul a pornit deja spre Beijing pentru a pune bazele unui parteneriat strategic menit să îl înlocuiască pe cel atlantic. Sau, dacă asta nu va fi suficient, va merge până acolo încât, să scape de Donald Trump, se va alia și cu China și cu... BRICS-ul, unde va depune cerere de aderare. Adică UE devine cu adevărat actor global. În realitate, nimic din toate acestea nu se vor petrece, în realitate Europa nu contează niciun gram în problematica de securitate", a susținut Dan Dungaciu.

Potrivit profesorului Dungaciu, "pe termen scurt, Europa are o valoare de întrebuințare precară din punctul de vedere al securității - chiar și eventuala trimitere de trupe de pacificare se va face tot cu garanții de securitate de la americani". "Cât despre România, ea a ratat alegerile din SUA pentru că a stat cu ochii strict la media de mainstream. Alegerea lui Donald Trump - pe care nu avea cum să o înțeleagă de acolo - a stupefiat-o și i-a paralizat mișcările. Își pusese ouăle într-un singur coș: administrația Biden. Problema este că, tot cu ochii la aceeași media (practic puțin irelevantă dacă vrei să înțelegi cu adevărat America de azi), riscă să rateze și revoluția post-electorală pe care Trump o aduce. Ruptă în două (geo)politic, fără președinte și sub spectrul unor alegeri după care, la cum arată lucrurile azi, lucrurile vor arăta oricum prost, indiferent de rezultat, Bucureștiul improvizează și, în cel mai bun caz, face mentenanță. Când Cotroceniul comunică 'strategic' diferit de Palatul Victoria pe chestiuni fundamentale, întrebarea esențială nu este 'cine te vinde și cui', ci 'cine ești tu, România, ce viziune ai și care este planul tău de țară?' Dacă nu te poți defini strategic, nu poți cere altora să o facă în locul tău. Înainte de a intra - chipurile - în sfera de influență a unora sau altora, România trebuie să iasă urgent din sfera de influență a propriei incompetențe și indecizii strategice. Cu asta trebuie să înceapă totul", a punctat profesorul universitar Dan Dungaciu.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina romania
Întrebarea zilei
Ai reușit vreodată să rezolvi o problemă cu o comandă greșită pe un site de cumpărături online?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și...
Fanatik.ro
Publicat 23.02.2025
Tabel pentru bărbați și femei | Câți bani vei primi la pensie, în funcție...
Gandul
Publicat 23.02.2025
Pericolul din umbră. Soluția care ar garanta că România va fi apărată de...
Adevărul
Publicat 23.02.2025
Elizabeta Samara a câştigat medalia de argint de la Europe Top 16 Cup! Sportiva...
A1
Publicat 23.02.2025
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se...
CaTine
Publicat 23.02.2025
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe...
spynews.ro
Publicat 23.02.2025
"Tot aud că a zis JD Vance nu știu ce". Gigi Becali i-a dat o replică scurtă...
GSP
Publicat 22.02.2025
Au dat lovitura la loto cu un bilet cumpărat cu un card furat. Cine rămâne cu...
Click.ro
Publicat 22.02.2025
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei....
Useit
Publicat 22.02.2025
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul...
Redacţia.ro
Publicat 21.02.2025
Eugen Holban, falsul procuror care încerca să-i stoarcă de bani pe Ioan Niculae...
libertatea.ro
Publicat 23.02.2025
Selena Gomez și Gracie Abrams au lansat videoclipul pentru noul lor single,...
ZU
Publicat 23.02.2025
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Hello taste
Publicat 20.02.2025
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți...
Deparinti
Publicat 23.02.2025
Actorii turci la Festivalul Internațional de film de la Berlin. Ce vedete au...
Happy
Publicat 21.02.2025
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou...
BZI
Publicat 20.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este varicocelul, boala care afectează unul din cinci bărbați. Ce simptome...
Medicool
Publicat 23.02.2025