Antena LIVE

Primele decese la pacienți cu coronavirus scot la iveală lipsa de organizare din spitale

În primele cinci cazuri de deces, boala a fost dublată de haos în spitale. Fără echipamente de protecţie suficiente, fără teste pentru cei care au contact cu pacienţii infectaţi. Asistente şi medici testaţi pozitiv - claie peste grămadă cu alţi angajaţi sănătoşi.

De la 23.03.2020, 20:33

În primele cinci cazuri de deces, boala a fost dublată de haos în spitale. Fără echipamente de protecţie suficiente, fără teste pentru cei care au contact cu pacienţii infectaţi. Asistente şi medici testaţi pozitiv - claie peste grămadă cu alţi angajaţi sănătoşi. Sunt etapele unui scenariu care s-a repetat deja în trei spitale din ţară şi le-a transformat în adevărate focare de COVID 19.  

Cadru medical: Toată lumea este revoltată, nimeni nu înţelege nimic! De azi-noapte, de la ora 02.00, s-a trimis un mesaj că este ordin de ministru ca tot personalul spitalului, de la brancardieri, infirmiere, asistenţi, medici să se prezinte la 07.30 cu băgăjel minim în spital.

18 medici şi nouă asistente din Spitalul Judeţean din Suceava au fost confirmaţi cu noul coronavirus. Managerul susţine că toţi sunt internaţi în Secţia de Boli Infecţioase. Un angajat ne-a mărturisit însă că cei sănătoşi au lucrat împreună cu cei care au intrat în contact direct cu persoane depistate pozitiv. Iar unii au fost trimişi să se interneze. Preventiv.

Cadru medical: Ni se transmite că cei care suntem contacţi ai unor pacienţi pozitivi să mergem la pneumologie împreună cu cei care sunt deja confirmaţi pozitiv. Împreună, frumuşel. Au început să facă teste la personal, după care s-a refuzat să se efectueze teste, s-a spus că teste se vor face doar la cei care devin simptomatici.

Acestea nu sunt singurele lipsuri din spital, spun cadrele medicale. 

Cadru medical: Avem măşti simple, ni s-a dat câte o mască. Asistentelor, pe o secţie li se dădeau cutii de măşti, da? 30 de măşti pe o tură de 10-20 de asistente, câte erau, pe care trebuiau să le ţină 12-24 de ore o mască. Indiferent că îți scuipa unul în faţă sau nu îţi scuipa. Măştile se dădeau personal, în mânuţă, câte una pe tură.

Asta se întâmplă într-un spital în care au murit azi doi oameni din cauza coronavirusului: o femeie de 72 de ani şi un bărbat de 71 de ani. 

Bărbatul a fost internat în secția de cardiologie unde este posibil să fi intrat în contact cu o pacientă transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, spune Ministerul Sănătăţii. 

Ion Lungu, primar Suceava: Ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean a fost din cauza lipsei echipamentelor de protecţie şi aici sigur că nu este o critică, nici la nivel local nici la nivel naţional, această nouă epidemie a luat prin surprindere întreaga omenire.

Nimeni nu ştie de unde a pornit focarul, în condiţiile în care cel puţin doi bolnavi confirmaţi cu coronavirus au fost internaţi în mai multe secţii până să fie declaraţi pozitivi. 

Vasile Râmbu, managerul Spitalului Judeţean Suceava: Ăştia-s cetăţeni care umblă şi pe la cumpărături şi la testare şi la laboratoare şi într-o parte, şi-n alta, nu mi-i daţi mie pe toţi în braţe! Şi eu m-aş bucura ca toate entităţile astea să-şi facă analizele proprii şi să vedem ce, cum stau. Pentru că aţi văzut care-i trendul. 

Însă, fără echipamente, medicii şi asistentele, cei care ar trebui să îngrijească pacienţii sunt expuşi în faţa noului coronavirus. 

Cadru medical: La infecţioase, unde, la boli infecţioase în secţia în care este salon de terapie intensivă cu pacient suspect alături, sunt pacienţi cu forme uşoare confirmaţi cu coronavirus care se plimbă pe coridoare, ies din salon, mai întreabă, deci nu este respectat niciun circuit.

Vasile Râmbu, managerul Spitalului Judeţean Suceava: Nu-i nicio problemă. Aţi ajuns la 52 de cadre medicale pozitive? Nu ştiu, că eu nu stau să număr astea... cadrele medicale. Deci v-am spus că e altă prioritate. Câte sunt, alea sunt. Trebuie să ne îngrijim de ele.

Spitalul Suceava a devenit acum unitate medicală în care se internează doar bolnavi COVID-19. Iar toate urgenţele din judeţ sunt direcţionate către Spitalul Municipal din Rădăuţi. 

Traian Andronachi, managerul Spitalului Municipal Rădăuţi: În momentul de faţă avem stocuri de materiale care ne pot asigura funcţionarea în condiţiile care tocmai s-au modificat pentru un termen mai scurt decât termenul care era anterior. În situaţia anterioară aveam stocuri pentru aproximativ o săptămână - zece zile. Contez în continuare pe sprijinul populaţiei. Sprijin financiar.

Situaţia pare trasă la indigo cu cea de la Spitalul Universitar. După ce doi pacienţi au fost confirmaţi cu noul coronavirus, cadrele medicale început să vorbească despre mari lipsuri.

Cadru medical Spitalul Universitar: L-am luat în îngrijire fără a avea protecţie. Nici costum, nici măşti. Situaţia reală este tragică. Ce se spune mai departe... că avem de toate, că suntem linia I... linia I care?

În Spitalul Gerota, aproximativ 140 de cadre medicale şi pacienţi au fost păziţi de jandarmi şi n-au avut voie să iasă din unitatea medicală. Spitalul s-a transformat în fortăreaţă, după ce un bolnav a fost confirmat cu coronavirus. Cei mai mulţi au fost testaţi după mai bine de o săptămână. 

Cadru medical Spitalul Gerota: Nu poate să îşi imagineze nimeni cât ne-am luptat cei de acolo să putem ieşi. Acolo ne-am făcut treaba ca nişte ostaşi pe frontul de luptă în bătaia puştii cu piepturile goale. Revoltă! Revoltă! Ne considerăm un experiment!

Un experiment care ne poate costa pe toţi viaţa. 

Azi, Ministerul Sănătăţii a anunţat că în toată ţara sunt peste 2.600 de paturi în secţiile de Terapie Intensivă și aproximativ 1.300 ventilatoare mecanice. În plus, urmeză să ajungă în ţară echipamente, materiale sanitare şi teste pentru Covid. 

Ți-a plăcut acest articol?

suceava gerota universitar spital cadru medical pacient coronavirus
Întrebarea zilei
Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află...
CaTine
Publicat 02.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Meghan Trainor a dezvăluit că ea și Daryl Sabara și-au reînnoit jurămintele....
ZU
Publicat 02.05.2024
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Hello taste
Publicat 02.05.2024
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Deparinti
Publicat 02.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni...
Medicool
Publicat 02.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024