Antena LIVE

Efectele gazului toxic de la Timișoara îi surprind și pe medici. Alte 12 persoane, internate în spital

Efecte în lanţ după deratizarea mortală din Timişoara. Din blocul morţii continuă să vină apeluri, la patru zile de la declanşarea alertei. 12 oameni au ajuns şi astăzi la spital, deşi unii dintre ei fuseseră evacuaţi de mai bine de 72 de ore. Echipe specializate în decontaminare acţionează şi acum în zonă.

De la 20.11.2019, 20:46

Efecte în lanţ după deratizarea mortală din Timişoara. Din blocul morţii continuă să vină apeluri, la patru zile de la declanşarea alertei. 12 oameni au ajuns şi astăzi la spital, deşi unii dintre ei fuseseră evacuaţi de mai bine de 72 de ore. Echipe specializate în decontaminare acţionează şi acum în zonă. Astăzi au salvat două pisici ramase blocate în apartamentele părăsite în grabă. E posibil ca toate obiectele şi mobila din apartamente să fie arse de autorităţi. Ministrul de Interne a dispus verificarea tuturor firmelor care vând substanţe periculoase. Atenţie, informaţii şi imagini cu puternic impact emoţional.

În blocul unde gazul toxic a ucis doi copii şi o mamă au rămas încă, la patru zile de la tragedie, animalele. Salvatorii au scos în grabă doar oamenii. Astăzi, la o fereastră un pui de pisică cerea disperat ajutorul. Specialiştii în decontaminare au intrat în imobil şi l-au salvat. Câteva ore mai târziu, dintr-un alt aprtament au mai scos o pisică.

Bărbatul care şi-a pierdut fiul şi soţia cere explicaţii şi anchete. Nimeni nu i-a anunţat că în blocul lor e pericol de moarte.

TEODOR BOŢA, bărbatul care şi-a pierdut soţia şi copilul - Nu s-a simţit absolut nimic, niciun miros. Să fie traşi la răspundere cei care au fost vinovati, ăia se ştiu!

Spitalele din Timișoara primesc în continuare apeluri

La patru zile de la primul deces, spitalele din Timişoara continuă să primească apeluri la 112. Trei copii şi doi adulţi au avut nevoie de ambulanţă, deşi au fost evacuaţi de două zile din blocul contaminat.

MIHAI GAFENCU, purtător de cuvânt la Spitalul Louis Ţurcanu Timişoara - Analizele de laborator au arătat pentru fiecare caz o scădere a numărului de leucocite și o trombocitopenie, o scădere a numărului de trombocite.

Raul Pătrașcu, chimist - Dacă avem praf din acele pastile pe hainele oamenilor, este posibil că simtome să apară la mai mult de 72 de ore de la contaminarea inițială.

45 de oameni sunt internaţi acum în 3 spitale din Timişoara. 32 dintre ei sunt copii. Numărul lor ar putea creşte. Efectele pe termen lung ale gazului toxic îi suprind chiar şi pe medici. Un raport preliminar al legiştilor arată că acesta nu a lăsat urme în corpul celor trei persoane care au decedat.

Alexandra Enache, director IML Timișoara - Cauza decesului este neprecizată cu suspiciunea unei intoxicații cu un toxic din categoria celor mai puternice toxice.

Hainele cu toxine ar putea fi arse

Raul Pătrașcu, chimist - Orice abur de apă, apă direct transformă acea pastilă din fosfură de alumină, eliberează gazul de fosfina care e toxică.

Radu Ţincu, medic primar ATI toxicologie - O mare parte din el este metabolizat şi eliminat tot pe calea respiraţiei, astfel încât metabolizarea s-a realizat cât persoana respectivă a fost în viaţă.

În al doilea bloc în care a fost găsită o pungă cu pastile toxice, printre haine, oamenii s-au putut întoarce în casele lor. Apartamentele au fost atent verificate.

Pompier: Trebuie, ori să le distrugeți (n.r. hainele), ori să le spălați foarte bine de mai multe ori. Minim de patru ori.

E şi motivul pentru care pastilele folosite la stârpirea şobolanilor, în spaţii deschise, trebuie păstrate sub cheie, iar orice utilizare a lor este obligatriu să fie notată într-un registru supus periodic verificarilor de către politiştii de la Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase. La Timişoara, patronul firmei care a făcut dezinsecţia a cumpărat-o la negru, de la un prieten care lucra la o firmă de distribuţie.

MIOARA COMANA, director Inspecţia Sanitară de Stat - Cei care trebuiau să controleze, va repet, erau cei de la Direcția Sanitar-Veterinară. Ordinul 16 din 2010, al lor, al veterinarilor! Ei autorizează, ei singuri au scris, ei controlează! Au avut autorizație de la DVS în 2015, să fim serioși!

Pastilele toxice ar fi trebuit cumpărate cu autorizație

Comerciant pesticide - Fosfura aceasta de aluminiu este un produs foarte toxic. Vă trebuie nişte autorizaţii speciale emise de autoritatea fito-sanitară, vizate de serviciul Arme şi Muniţii şi de ITM.

Individul care s-a ocupat de deratizarea mortală a fost arestat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi trafic cu substanţe toxice în formă continuată. Cazul este fără precedent în România.

Ți-a plăcut acest articol?

deratizare timisoara toxina
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Da

Nu

Nu ştiu cum

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Bani mulți de la stat pentru toți românii care au curte. Trebuie doar să...
Fanatik.ro
Publicat 19.05.2024
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 20 mai 2024. Gemenii vor avea discuții cu partenerul. Află...
CaTine
Publicat 19.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai...
Useit
Publicat 19.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Hello taste
Publicat 19.05.2024
Cum îl determini pe copil să coopereze
Deparinti
Publicat 19.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Medicool
Publicat 19.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024