Dezvăluiri despre circuitul mitei din dosarul Vama Nădlac
Audierile în dosarul şpăgilor din Vama Nădlac au ajuns la faza pe miniştri. Răzvan Cuc şi Mihai Fifor au dat astăzi explicaţii la DNA Timişoara, în calitate de martori. Interceptări telefonice arată că oamenii care creaseră un circuit al mitei au încercat să intervină la foştii şefi din ministere.
De Redactia Observator la 13.12.2019, 20:17Audierile în dosarul şpăgilor din Vama Nădlac au ajuns la faza pe miniştri. Răzvan Cuc şi Mihai Fifor au dat astăzi explicaţii la DNA Timişoara, în calitate de martori. Interceptări telefonice arată că oamenii care creaseră un circuit al mitei au încercat să intervină la foştii şefi de la Interne şi Transporturi, pentru a păstra în funcţie un şef al instituţiei.
Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor: Ce a fost promovat în presă aia ştiu şi eu. O să urc, o să văd despre ce e vorba
Mihai Fifor, fost vicepremier: Sunt invitat în calitate de martor. Mai multe o să vă spun la ieşire
Cei doi foşti miniştri au ajuns la DNA Timişoara ca să explice de ce numele lor apar în convorbirile şefilor de la Drumuri şi Poduri Timişoara, acuzaţi acum de fapte de corupţie. Mai precis, numele de cod, în cazul lui Răzvan Cuc.
"Păsăroi" era numit Răzvan Cuc, atunci ministru al Transporturilor, de către directorul DRDP.
Răzvan Cuc, fostul ministru al Transporturilor: Nu am nicio treabă cu subiectul menţionat. Nişte oameni, probabil, s-au folosit de numele meu şi de funcţia care o aveam în acel moment
Alături de un angajat care încasa taxele din Vama Nădlac şi de liderul PSD Arad, Cristian Izvravnic ar fi cerut sprijinul miniştrilor Fifor şi Cuc pentru a-l păstra în funcţie pe şeful Direcţiei de Venituri din companie. Un pion important în schema de corupţie, spun procurorii.
Mihai Fifor, fost vicepremier: Sunt un om corect care respect legea, niciodată, repet, nu a venit cineva să-mi solicite acest lucru
Totul s-ar fi făcut prin Emilian Pintea, şeful de cabinet al Ministerului de Interne. Şi el avea nume de cod.
O altă interceptare telefonică arată că oamenii din DRDP s-au lăudat, ulterior, că intervenţia a fost un succes. Ancheta DNA a dezvăluit un circuit în cascadă al şpăgilor dinspre Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri către filialele PSD. O funcţie la DRPD se cumpăra cu sume cuprinse între 5 şi 10 mii de euro, susţin procurorii DNA.
În schimbul protecţiei politice, liderii PSD din teritoriu ar fi primit în mod repetat donaţii de mii de euro de la şefii din Direcţia de Drumuri şi Poduri. La rândul lor, aceştia cereau un fel de taxă de protecţie între 100 şi 500 de euro de la angajaţii care controlau TIR-urile care ieşeau din ţară, spun procurorii.
Ca să facă faţă, aceştia pretindeau la rândul lor bani de la şoferi pentru a închide ochii în caz că marfa transportată depăşea cantitatea înscrisă în acte.
Opt angajaţi ai DRDP Timişoara au fost reţinuţi pentru fapte de corupţie precum luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Doi deputaţi şi un senator PSD sunt suspecţi în acelaşi dosar.