Directorul UNIFARM, acuzat de mai multe infracţiuni, printre care şi luare de mită. Ce spunea directorul în starea de urgenţă (Video)
Directorul UNIFARM este acuzat că a cerut 800 de mii de euro pentru a da contracte după bunul plac în stare de urgenţă. Iar măștile care umpleau depozitele UNIFARM s-au dovedit neconforme. În urmă cu două luni, anchetele Observator dezvăluiau cum mai multe spitale din România refuzau echipamentele de la UNIFARM.
De Redactia Observator la 23.06.2020, 22:21- Directorul UNIFARM ar fi luat o mită de aproape 800.000 de euro.
- Directorul UNIFARM bănuit că a girat achiziționarea de echipamente neconforme.
UNIFARM a cumpărat la început de pandemie milioane de echipamente de protecţie de oriunde găsea. Achiziţiile sunt acum cercetate de procurorii anticorupţie. Iar directorul UNIFARM, Adrian Ionel, e acuzat că a cerut mită 760.000 euro unui om de afaceri pentru a-i oferi în schimb un contract pentru sute de mii de combinezoane şi trei milioane de măşti aduse din Turcia.
Adrian Ionel, director UNIFARM (martie 2020): Să stea liniștiți colegii noștri din spitale. Ne ocupăm de aprovizionarea lor. Avem grijă de ei!
Observator a arătat încă din aprilie că stocurile UNIFARM erau pline, iar spitalele refuzau să cumpere de la stat.
Adrian Ionel, director UNIFARM (aprilie 2020): Nu pot să vă răspund de ce nu fac spitalele achiziţii de la UNIFARM.
Gheorghe Carp, coordonator Județul Bihor: S-au cerut echipamente. Ei ne-au spus să achiziţionăm noi, pentru că ei nu garantează.
În aceeaşi lună, mai exact pe 21 aprilie, Adrian Ionel avertiza Ministerul Sănătăţii că spitalele refuză fără motiv să cumpere de la UNIFARM şi că vor pune astfel în pericol viaţa medicilor şi a pacienţilor.
Atunci, trei spitale ne confirmau că au refuzat să cumpere de la UNIFARM pe motiv că echipamentele de protecţie sunt foarte slabe.
Petru Șușcă, manager Spitalul Județean Cluj: Eu, ca manager, am refuzat două comenzi. Una de la o firmă din Ploiești și o comandă de la UNIFARM, de 1300-1500 de măști.
Şi spitalul din Mioveni a refuzat măşti FFP2 de la UNIFARM, pe motiv că erau prea scumpe.
Ion Georgescu, primar Mioveni: 18 lei bucata - cu banii ăştia luam unele mult mai bune decât respectiva mască.
Însă nu doar preţul cerut de UNIFARM ar fi blocat tranzacţiile.
Horia Trăilă, managerul spitalului din Mioveni: A trebuit să returnăm nişte pachete pentru că într-adevăr nu puteau fi folosite, nu puteau să asigure nivelul de protecţie corespunzător. Nu pot să vă zic dacă au fost luate de la UNIFARM pentru că nu vreau să intru în alte discuţii.
Gheorghe Carp, coordonator Județul Bihor: Din păcate e o totală lipsă de transparență la nivelul UNIFARM. La întrebările noastre, cât costă și care e termenul de livrare, răspunsul a fost trimiteți comanda că vorbim după. Deci noi cumpărăm ceva ce nici măcar nu știm cum arată.
Astăzi, pentru Observator, Adrian Ionel spune că este "nevinovat şi aşteaptă să poată convinge prin dovezi cu privire la acest fapt".
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Noi am solicitat Corpului de Control evaluarea activității unei societăți cu capital 100% al Ministerului Sănătății. Nu neapărat o anumită licitație, cum urmărește DNA.
Tot azi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a convocat de urgenţă Consiliul de Administraţie pentru a analiza situaţia de la UNIFARM.
Directorul UNIFARM ar fi negociat mita de aproape 800 de mii de euro într-un restaurant din Capitală, spun procurorii.
Procurorii pun cinci infracțiuni în dreptul numelului directorului UNIFARM, Adrian Ionel. Vorbim în primă instanță de luare de mită, dar și de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
Procurorii DNA spun, într-adevăr, că directorul UNIFARM ar fi negociat mita pe care ar fi trebuit să o primească, de la firma care ar fi trebuit să aducă echipamentele de protecție, în interiorul unui restaurant din București.
Tot la restaurant s-ar fi stabilit, conform procurorilor, și condițiile contractului, dar și prețul acestuia.
În baza contractului respectiv, la UNIFARM ar fi urmat să ajungă în jur de 260.000 de combinezoane și peste trei milioane de măști chirurgicale.
Din acest total au ajuns în stocurile UNIFARM doar 26.000 de combinezoane și un milion de măști, care oricum nu ar fi fost conforme potrivit procurorilor DNA.
Pentru că nu ar fi primit valoarea negociată, respectiv 18% din valoarea contractului, procurorii DNA spun că directorul UNIFARM ar fi reziliat contractul unilateral, iar prejudiciul în acest dosar s-ar ridica la aproape 2,4 milioane de lei.