Dispensare în sate uitate de lume. Bătrânii rămăşi prin cătunele României nu vor mai fi obligaţi să meargă chiar şi 40 de kilometri pe jos
Dispensare noi, în sate uitate de lume. Compania Națională de Investiții va ridica dispensare pentru localnicii care au mai rămas în mici cătune din România. Medicilor de familie care vor lucra acolo li se vor asigura locuințe de serviciu, iar bătrânii nu vor mai fi nevoiți să meargă chiar și 40 de kilometri pentru o consultație.
De Diana Speretoiu la 04.07.2023, 17:48Suntem în comuna Licurici din judeţul Gorj. Aici, locuiesc mai mulţi bătrâni decât tineri, aşa că vestea deschiderii unui nou dispensar în zonă a fost foarte bine primită. La cei 85 de ani, nea Cristian speră să-l țină puterile să-l vadă gata. "Folositor pentru bătrâni, pentru copii. Bătrânii au mai rămas. Tineretul a cam plecat", spune un localnic. Oamenii mai au un dispensar în satul vecin, dar clădirea e veche de peste 60 de ani, e degradată şi nu mai corespunde standardelor anului 2023.
Ultimele statistici arată că în peste 300 de comune din România nu sunt medici de familie
Mai puţin de 300 de oameni numără satul Frumuşei. Majoritatea, vârstnici. Pentru ei, va fi ridicat un dispensar de la zero. Investiţia, care se ridică la un milion de euro ar trebui să fie gata în doi ani. Aici vor putea veni localnici și din satele învecinate. Autoritățile au deja doi medici de familie pe care îi vor aduce în noul dispensar. Ca să-i convingă, le vor asigura și locuințe de serviciu. "Două cabinete medicale pentru medicii de familie, cu un cabinet stomatologic, o farmacie şi două locuinţe de serviciu. Oamenii din comune sunt oameni în vârstă, care nu pot să se deplaseze şi este primul ajutor care îl dau oamenilor, sunt medicii de familie", a declarat Vasile Măciucă, primar din Licurici.
Şi în satul Ciocadia va fi ridicat un dispensar nou tot de Compania Naţională de Investiţii. Planurile sunt însă întârziate. "S-au prezentat trei firme din Gorj şi au fost descalificate toate trei. Pe 14 august, se deschide din nou caietul de sarcini şi sper să nu mai avem probleme şi să emitem ordinul de începere a lucrărilor", a declarat Victor Geogia, primar Bengeşti-Ciocadia. Valoarea investiţiei este de 2,5 milioane de lei. Sunt zone însă unde doctorii sunt greu de convins să rămână, mai ales la ţară. Ultimele statistici arată că în peste 300 de comune din România nu sunt medici de familie.