DSP Prahova: Nu poate fi stabilită legătura de cauzalitate între vaccinare şi cauza decesului soților din Filipeştii de Pădure
Direcţia de Sănătate Publică Prahova a anunțat că verificările făcute în cazul celor doi soţi din Prahova care au murit după ce au făcut o formă severă de COVID-19, la scurt timp de la administrarea primei doze de vaccin, arată că nu există o legătură între administrarea serului şi deces.
De Ana Maria Ghiarasim la 23.03.2021, 23:05- Doi soţi din Prahova au decedat la o zi unul după altul, iar fiica lor este la Terapie Intensivă la câteva zile după ce s-au vaccinat împotriva Covid-19.
Oficialii DSP Prahova au transmis că cei doi nu prezentau simptome la momentul vaccinării, primele semne ale bolii apărând la două zile de la inoculare.
DSP Prahova a constatat, în urma verificărilor, că cei doi soţi din comuna Filipeştii de Pădure, satul Minier - o femeie de 66 de ani şi un bărbat de 71 de ani - au fost în 3 martie la un centru de vaccinare amenajat la Spitalul Municipal Câmpina, iar la punctul de triaj "nu au fost identificate contraidicaţii ale vaccinării de către personalul medical şi nu au fost înregistrate efecte secundare în timpul supravegherii postvaccinare".
Primele simptome au apărut la două zile după vaccinare
În ancheta epidemiologică se arată că primele simptome ale bolii au apărut la două zile de la vaccinare, în 5 martie. Trei zile mai târziu, cei doi au solicitat intervenţia ambulanţei la domiciliu, acuzând ameţeli şi o stare generală modificată, ei fiind duşi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Ploieşti.
Ambii au fost diagnosticaţi cu infecţie SARS-CoV-2, pneumopatie acută, fiind internaţi şi ajungând în secţia ATI, cu o "formă severă a bolii".
"În urma analizării documentelor existente la nivelul centrului de vaccinare, a unităţii sanitare în care au fost internaţi cei doi soţi care au decedat, precum şi anchetelor epidemioloice ale acestora, nu poate fi stabilită legătura de cauzalitate între vaccinare şi cauza decesului. (...) Având în vedere că un caz este considerat infecţios cu două zile înaintea debutului şi încă 14 zile după debut, considerăm că la data vaccinării erau deja în perioada de incubaţie a bolii COVID-19, vaccinarea neinfluenţând cursul bolii la cei infectaţi, aşa cum s-a mai discutat în spaţiul public", transmite Direcţia de Sănătate Publică Prahova, într-un comunicat dat publicităţii marţi seară și citat de news.ro.