Antena LIVE

Curs valutar

Dumitru-Dorin Prunariu, celebrat la 35 de ani de la primul zbor în spaţiu al unui român. Cum îşi aminteşte cosmonautul călătoria în spaţiul cosmic

Dumitru-Dorin Prunariu, primul român care a realizat un zbor în spaţiul cosmic, a fost celebrat, luni, în cadrul unui eveniment organizat de Academia Română prin care s-au marcat 35 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic al unui român.

De la 16.05.2016, 19:07
WhatsApp

În seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20:17 (ora Bucureștiului), Dumitru Prunariu a decolat în spațiul extraterestru cu nava ''Soiuz 40'', care a efectuat joncțiunea cu complexul orbital ''Saliut 6-Soiuz-T4''. Revenirea pe Pământ a avut loc la 22 mai 1981. În urma acestui zbor, Dumitru Prunariu a devenit primul cosmonaut român și al 103-lea cosmonaut din lume.  

La evenimentul de la Academia Română au participat 11 astronauţi şi cosmonauţi din ţări precum Bulgaria, Franţa, Germania, Marea Britanie sau Olanda. Este vorba despre Alexandr Alexandrov (Bulgaria), Reinhold Ewald (Germania), Bertalan Farkas (Ungaria), Jean-Pierre Haigneré (Franţa), Miroslaw Hermaszewski (Polonia), Gheorghi Ivanov (Bulgaria), André Kuipers (Ţările de Jos), Richard Richards (SUA), Helen Sharman (Marea Britanie), Gerhard Thiele (Germania) şi Michel Tognini (Franţa).

Nu a fost prezent colegul de echipaj al lui Dumitru-Dorin Prunariu, Leonid Popov (Federaţia Rusă).

Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, Marius-Ioan Piso, a înmânat diplome astronauţilor şi cosmonauţilor invitaţi la evenimentul prin care s-au marcat 35 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic al unui român şi 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei pe care o conduce.

În discursul său de luni, Dumitru-Dorin Prunariu, inginer şi doctor în domeniul dinamicii zborului cosmic, membru de onoare al Academiei Române din 2011, a povestit cum a trăit călătoria în spaţiu.

”Mi-am aruncat ochii cât am putut de repede prin fereastră, după ce am fost lansaţi, să văd cum arată planeta noastră din exteriorul ei. Este o imagine fantastică, privelişti pe care nu ai cum să le vezi altfel decât de la înălţimi cosmice şi care te şi îngrijorează foarte mult", a povestit Prunariu.

Pentru a zbura o săptămână în spaţiul cosmic, Dumitru-Dorin Prunariu s-a pregătit trei ani. Astfel, între anii 1978 și 1981, el a participat la ultimele pregătiri pentru zboruri cosmice pilotate pe nave de tip ''Soiuz'' și laboratoare speciale de tip ''Saliut'', la Centrul de pregătire a cosmonauților ''Iuri Gagarin'' de lângă Moscova.

"Am făcut foarte multă teorie, am învăţat foarte mult despre cosmos, despre construcţia navelor cosmice, a rachetei purtătoare, de exploatare a lor, despre sistemele care le dotează şi toate situaţiile de avarie şi cum pot fi prevenite şi ce putem face atunci când nu mai putem evida o anumit avarie şi trebuie să ne întoarcem în regim de urgenţă pe Pământ. Când ajungi să efectuezi zborul cosmic, chiar dacă apar anumite situaţii speciale, care nu sunt extreme, faci faţă, îţi utilizezi cunoştinţele, toată experienţa acumulată la simulator. Ai deja automatisme în operarea unor sisteme şi totul decurge normal. Nu-ţi faci griji deosebite”, a mai spus Prunariu la Academia Română.

Dumitru-Dorin Prunariu s-a născut pe 27 septembrie 1952, la Braşov. El este membru de onoare al Academiei Române şi general-locotenent, în rezervă. A absolvit Facultatea de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. Deţine titlul de doctor în domeniul dinamicii zborului cosmic.

În cadrul misiunii Soyuz 40, efectuată în perioada 14 - 22 mai 1981, a petrecut în spaţiul cosmic şapte zile, 20 de ore şi 42 de minute. Misiunea spaţială s-a desfăşurat la bordul navei cosmice sovietice Soyuz-40 şi al staţiei orbitale de cercetare ştiinţifică Saliut-6.

Alături de colegul său de echipaj, cosmonautul Leonid Popov, şi de echipajul staţiei orbitale, format din cosmonauţii Vladimir Kovalionok şi Viktor Savinîh, a efectuat o serie de cercetări ştiinţifice, tehnologice, biomedicale, astrofizice şi psihologice.

Dumitru-Dorin Prunariu este cel de-al 103-lea dintre cei 547 de cosmonauţi şi astronauţi care au ajuns în spaţiul cosmic.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

dumitru prunariu spatiul cosmic
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025