"E un semnal clar că NATO este capabilă şi dispusă să răspundă rapid". "Swift Response", cel mai mare exerciţiu aerian după Al Doilea Război Mondial
România a fost, ieri, 13 mai, gazda celui mai mare exercițiu NATO de desant aerian desfăşurat după Al Doilea Război Mondial. Aproape 2.000 de militarii au sărit de la 300 de metri altitudine, de la bordul a 15 avioane din România, Franţa, Germania, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos. O echipă Observator a asistat la exerciţiul de la Baza Aeriana 71 şi a surprins scene spectaculoase.
De Cristi Popovici la 14.05.2024, 07:47Nume de cod - "Swift Response". Şi a plouat cu paraşute din cer, într-o desfăşurare de forţe a NATO ce nu s-a mai văzut de mai bine de jumătate de secol. Exercițiul Swift Response face parte dintr-o serie de manevre militare DEFENDER 24. Scopul acestora - cooperarea între statele membre ale NATO și îmbunătățirea capacităților de răspuns rapid împotriva ameninţărilor iminente. "Misiunea noastră variază de la operaţiuni necombatante, de evacuare, până la operaţiuni de război la scară largă. Este un semnal clar că NATO este capabilă şi dispusă să răspundă rapid oricărei ameninţări la adresa teritoriului NATO, de oriunde ar veni", a declarat Dirk Faust, comandant german al Diviziei Forţelor Rapide.
Militarii NATO au avut ocazia să exerseze tactici și proceduri militare complexe
"Ne apropiem de a 27-a lună de când Kremlinul a lansat un atac brutal și neprovocat împotriva Ucrainei. Având această activitate, aici, în România, va demonstra capacitatea alianţei de a răspunde corect şi eficient la situaţiile de criză din regiunea Mării Negre", a declarat Daniel Pop, general de brigadă. A fost o operațiune riscantă, dificilă, prin prisma numărului mare de săritori. Şi a fost nevoie de o coordonare perfectă pentru ca aceștia sa nu se lovească în aer, între ei.
Militarii NATO au avut ocazia să exerseze tactici și proceduri militare complexe într-un mediu similar celui de război. Operaţiuni similare se vor desfăşura în alte cinci state aliate şi partenere: Estonia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia şi Suedia, în cadrul celui mai amplu exerciţiu de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.