Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Imagini spectaculoase de la cel mai mare desant aerian din istoria NATO, în România. 2.000 de paraşutişti au acoperit cerul la Câmpia Turzii

România e gazda celui mai mare exercițiu NATO de desant aerian după cel De al Doilea Război Mondial, la care participă aproximativ 2.000 de paraşutişti. De la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, Cristi Popovici ne arata cum se pregătesc militarii români alături de cei americani, germani și olandezi pentru a acţiona în cazul unui conflict cu Rusia. 

de Cristi Popovici

la 13.05.2024 , 20:08

Asistăm la un moment istoric, de la debarcarea din Normandia din cel de-al Doilea Război Mondial, nu au fost atât de mulţi paraşutişti militari pe cerul Europei. Este cel mai mare exerciţiu de desant aerian din istoria NATO aici la Câmpia Turzii iar Observator a transmis aceste imagini spectaculoase. Sunt peste 1.400 de militari care fac saltul în acest moment la bordul a 15 avioane din România, Franţa, Germania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos.

Zeci de mii de militari implicaţi în exerciţiu

Vremea a fost perfectă după ce ieri ploaia a anulat întreaga operaţiune. Totul se desfăşoară aşadar în jurul bazei aeriene 71 de la Câmpia Turzii. Este o operaţiune riscantă. dificilă prin prisma  numărului mare de săritori. Trebuie o coordonare perfectă pentru ca aceştia să nu se lovească în aer ş asta vine din experienţă şi o pregătire minuţioasă a acestei misiuni. Militarii au 3 zone de aterizare pe care trebuie să le atingă. Din motive de siguranţă pe timpul saltului, circulaţia pe autostrada Transilvania Târgu Mureş- Câmpia Turzii din apropiere a fost oprită. Există totuşi un risc ca din cauza vântului paraşutiştii să fie purtaţi spre zona aceea. Swift Response, aplicaţia militară care se şine aici în Câmpia Turzii şi în zona Sibiului face parte din Defender24.

Vezi și

Cel mai mare exerciţiu al armatei SUA din Europa şi include peste 17.000 de militari americani şi 23.000 de militari străini din peste 20 de ţări aliate şi partenere. Exerciţiul acesta vine ca un răspuns NATO la războiul pornit de Rusia în Ucraina şi îşi propune să stabilească legături clare între armatele Europei şi ale SUA astfel încât în cazul unui conflict real cu Federaţia Rusă  timpii de răspuns din partea NATO să fie cât mai scurţi.

Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Imagini spectaculoase de la cel mai mare desant aerian din istoria NATO, în România. 2.000 de paraşutişti au acoperit cerul la Câmpia Turzii