Echinocţiul de toamnă 2023. De ce ziua este egală cu noaptea pe 23 septembrie
Unul dintre cele mai importante momente ale toamnei este echinocţiul de toamnă, iar echinocţiul de toamnă 2023 pică în acest sfârşit de săptămână, când ziua ajunge să fie egală cu noaptea.
De Redactia Observator la 22.09.2023, 12:29- Echinocţiul de toamnă 2023 reprezintă intrarea în toamna astronomică.
Românii se pregătesc de unul dintre cele mai importante momente ale toamnei, echinocţiul de toamnă, momentul în care se fac, practic, intrarea în toamna astronomică. Echinocţiul de toamnă reprezintă momentul în care ziua este egală, ca durată, cu noaptea, indiferent de zona în care ne aflăm pe întreaga planetă Pământ.
Concret, echinocţiul de toamnă înseamnă că ziua începe să se micşoreze în emisfera nordică, în care se află şi România, şi începe să se mărească în emisfera sudică, unde practic începe primăvara astronomică.
Echinocţiul de toamnă pică pe 23 septembrie 2023
Echinocţiul de toamnă pică, în general, în a doua parte a lunii septembrie, respectiv, aproximativ, în intervalul 21-24 septembrie. De această dată, echinocţiul de toamnă 2023 pică tocmai pe 23 septembrie 2023.
Conform specialiştilor de la astro-urseanu.ro, "punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.".
Ziua este egală cu noaptea
În momentul echinocţiului de toamnă 2023 ajungem în situaţia ca ziua să fie egală, ca durată, cu noaptea. Acest lucru se petrece indiferent de emisfera în care ne aflăm. În emisfera nordică, însă, unde este România, după echinocţiul de toamnă 2023 ziua o să înceapă să fie din ce în ce mai scurtă.
Punctul culminant ar urma să se atingă la momentul solstiţiului de iarnă, pe 22 decembrie 2023, când durata de întuneric ar ajunge la nivel maxim în emisfera nordică.
Ce este toamna astronomică
Dacă momentul echinocţiului de toamnă este considerat un moment al echilibrului, toamna astronomică poate fi considerată un moment propice pentru noi începuturi. Conform tradiţiei, echinocţiul de toamnă poate reprezenta momentul din care se încheie muncile agricole, iar oamenii, în general, dar şi cele mai multe dintre animale încep să-şi facă provizii şi să se pregătească pentru sezonul rece.
Specialiştii atrag atenţia că prin trecerea la toamna astronomică s-ar putea să ne simţim mai trişti sau mai obosiţi decât de obicei, aşa-numita astenie de toamnă, la care se adaugă disconfortul creat de întunericul care câştigă tot mai mult teren în duelul cu lumina zilei.
Să nu uităm că toamna astronomică are, practic, în componenţa ei şi momentul în care trecem la ora de iarnă, moment care, anul acesta, ar urma să se petreacă în ultimul weekend din luna octombrie, respectiv în noaptea de 28 spre 29 octombrie, când dăm ceasurile înapoi, iar ora 02.00 devine ora 01.00.
Tradiţiile echinocţiului de toamnă
Momentul echinocţiului de toamnă aduce numeroase tradiţii în întreaga. În România, mai ales în sectorul rural, se spune că florile plâng în acest moment, pentru că venirea iernii înseamnă sfârşitul lor.
De asemenea, se merge pe ideea că ultimele fructe trebuie lăsate ofrandă pentru Mama Natură, iar se merge cu flori şi frunze la biserică, pentru a fi frecate de cruce şi astfel ele să devină leac pentru diferite probleme medicale cum ar fi durerile de dinţi şi de cap.
Momentul echinocţiului de toamnă este asociat, în multe ţări, cu aşa-numita Ziua Recoltei, momentul când se adună recoltele şi astfel se asigură proviziile pentru sezonul rece.
În anumite state, echinocţiul de toamnă este asimilat cu diferite festivaluri sau chiar sărbători religioase, cum ar fi festivaluri şi sărbători din China, Coreea de Sud şi chiar Israel sau Statele Unite ale Americii.
Când are loc echinocţiul de toamnă în următorii ani
Cum spuneam, ca şi în cazul Sărbătorilor Pascale, de exemplu, echinocţiul de toamnă nu are o dată tocmai stabilită în prealabil. Momentul exact poate să difere de la un an la altul, însă marja nu este atât de largă precum în cazul Sărbătorilor Pascale.
Astfel, de obicei, momentul echinocţiului de toamnă are loc undeva în intervalul 21-24 septembrie. În 2024, 2025 şi 2028, echinocţiul de toamnă are loc pe 22 septembrie, iar în 2026 şi 2027 va avea loc pe 23 septembrie.