Antena Meniu Search
x
LIVE

Echinocţiul de toamnă 2022 începe pe 23 septembrie. Ce înseamnă toamna astronomică și de ce are loc

Vineri, 23 septembrie, are loc echinocţiul de toamnă al anului 2022, debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic, moment din care ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie, notează Mediafax.

De Redactia Observator la 23.09.2022, 07:18
Echinocţiul de toamnă 2022 începe pe 23 septembrie. Ce înseamnă toamna astronomică și de ce are loc
- Shutterstock

În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, este momentul echinocţiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Echinocțiul de toamnă 2022 este marcat pe 23 septembrie la ora 4:04, ora României. Începând cu această dată, zilele vor fi din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi.

Singurele excepţii sunt întâlnite în regiunile polar

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi "punct autumnal", se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii sunt întâlnite în regiunile polare: în zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud Soarele se ivește de deasupra orizontului, timp de şase luni, până la momentul echinocţiului de primăvară. În emisfera sudică a Pământului, data de 23 septembrie marchează începutul primăverii.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Echinocţiul de toamnă 2022 începe pe 23 septembrie. Ce înseamnă toamna astronomică și de ce are loc