Eclipsă parțială de Soare. Imagini de la Baia Mare cu fenomenul astronomic spectaculos
Eclipsa parțială de Soare, un eveniment astronomic foarte rar, a fost vizibilă astăzi pe cerul României. Eclipsa parțială de soare, care a avut loc la miezul zilei, nu a fost vizibilă pe întreg teritoriul ţării noastre, ci doar din câteva localităţi din jumătatea nordică a ţării.
De Simona Vasiac la 10.06.2021, 14:12La Planetariul din Baia Mare, pasionații de astronomie au venit din timp să se asigure că se vor putea bucura de eclipsa parțială de soare.
Din păcate, eclipsa parțială de soare a fost vizibilă doar în zona de nord a țării. Prin urmare, doar cei din nordul județului Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare și Baia Mare au putut admira eclipsa de soare.
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a anunţat că eclipsa va începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, şi va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui.
„Dacă doriţi să o priviţi va trebui să folosiţi un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecţie, fără a privi Soarele. Nu priviţi direct Soarele pentru că puteţi orbi”, a fost adăugat.
Este important de reţinut faptul că gradul de acoperire/obturare a Soarelui de către Lună este foarte mic, 1-2%, şi este cu atât mai mare cu cât observatorul se află la o latitudine mai înaltă, Satu Mare fiind localitatea din ţară de unde Soarele va fi acoperită în cel mai mare grad, de 2%.
Eclipsa parțială de Soare, explicația fenomenului
Fenomenul se produce când Soarele se află sus pe cer şi poate fi observat numai cu filtre speciale, cu ochelari speciali realizaţi pentru a privi Soarele.
În România, eclipsa începe mai devreme în vestul şi nord-vestul ţării pentru că aceea este direcţia din care vine umbra Lunii pe glob. Cel mai devreme eclipsa începe la ora 13.17 (ora României) şi cel mai târziu la 14.08, în estul ţării. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. În nord-vestul ţării, acolo unde Soarele va fi acoperit cel mai mult, durata eclipsei este de 1h 18 minute. În centrul ţării durata eclipsei poate fi şi de câteva minute, potrivit www.astro-urseanu.ro, care prezintă pe site-ul său orele pentru fiecare localitate şi harta eclipsei, de unde se poate extrapola procentul de acoperire al discului solar.
Ca eclipsă inelară de Soare, fenomenul începe din Canada, va traversa coasta de Nord-Vest a Groenlandei, apoi va trece pe la Polul Nord, pentru a continua spre Siberia Orientală, unde va lua sfârşit. În multe dintre aceste locaţii, eclipsa va avea loc înainte, în timpul şi la scurt timp după răsăritul soarelui. Pentru a şti unde şi cum se vede eclipsa, NASA prezintă pe site-ul său diverse hărţi.
O eclipsă solară are loc atunci când Luna se deplasează între Soare şi Pământ, aruncând o umbră pe Pământ, blocând total sau parţial lumina Soarelui în unele zone. În timpul unei eclipse inelare, Luna este suficient de departe de Pământ pentru ca Luna să pară mai mică decât Soarele pe cer. Deoarece Luna nu blochează întreaga suprafaţă a Soarelui, aceasta va arăta ca un disc întunecat deasupra unui disc mai mare, luminos. Această suprapunere lasă să se vadă marginile Soarelui ca un inel de foc în jurul Lunii, potrivit www.nasa.gov.