Cel mai mare exercițiu medical NATO desfăşurat în România a ajuns la metrou (Video)
Două explozii la staţia de metrou Piata Romană, din capitală. Două garnituri avariate şi aproximativ 200 de pasageri captivi în subteran. Este scenariul unui nou capitol al celui mai mare exercițiu medical NATO, care se desfăşoară în această săptămână în România.
De Redactia Observator la 12.04.2019, 10:59Două explozii la staţia de metrou Piata Romană, din capitală. Două garnituri avariate şi aproximativ 200 de pasageri captivi în subteran. Este scenariul unui nou capitol al celui mai mare exercițiu medical NATO, care se desfăşoară în această săptămână în România. Vigorous Warriors 2019 a adus în ţara noastră mii de militari străini. În simularea de la metrou, au fost angrenaţi sute de salvatori şi zeci de ambulanţe.
Strigăte, adrenalină şi, cu ajutorul machiajului, un peisaj desprins parcă dintr-o tragedie. Din fericire, totul e doar o simulare. Cel mai recent exerciţiu medical multinaţional din seria evenimentelor organizate de NATO în ţara noastră s-a desfăşurat noaptea trecută chiar în centrul capitalei.
Totul s-a petrecut la stația de metrou Piața Romană, iar scenariul a prevăzut mai multe explozii care au avariat două garnituri de metrou, în care au fost surprinşi aproximativ 200 de pasageri. O parte dintre victime rămân blocate pe peronul stației, iar o altă parte în tunel. Pentru gestionarea eficientă a evenimentului, salvatorii au activat Planul Roșu de Intervenție.
Raed Arafat, secretat de stat M.A.I.: Au intervenit forte si din partea ISU, cu forte medicale de la SMURD, de la spitale, de la Ministerul Apararii, voluntari care au lucrat si am avut in plus si o echipa civila de cautare-salvare urbana din partea Ungariei.
Botea Marian General de Brigada Ministerul Apararii: La exercitiu participa peste 2000 de militari si civili, medici, paramedici, asistenti, pompieri.
Chiar şi voluntarii care au participat la simulare pe post de victime şi-au luat rolul în serios.
Conform scenariului, capacitatea spitalelor bucureştene a fost depăşită. Aşa că în interiorul Academiei de Studii Economice, pompierii au amenajat un spital militar de campanie.
La eveniment au fost utilizate 40 de ambulanţe si alte autoutilitare de salvare civile şi militare. De asemenea, 70 de medici şi angajaţi ai Spitalului Universitar de Urgenţă Militar au fost implicaţi în misiune.