Farsa la 112: adolescenta care a provocat alerta a spus că a vrut să se răzbune pe iubit
O tânără care anunţa că este sechestrată într-un apartament din Bucureşti a mobilizat 200 de poliţişti, jandarmi şi medici. Fata de 16 ani s-a jucat cu salvatorii timp de nouă ore. Au alergat de la un bloc la altul, au bătut la uşi, au strigat şi au verificat zeci de piste.
De Redactia Observator la 24.08.2019, 19:30O tânără care anunţa că este sechestrată într-un apartament din Bucureşti a mobilizat 200 de poliţişti, jandarmi şi medici. Fata de 16 ani s-a jucat cu salvatorii timp de nouă ore. Au alergat de la un bloc la altul, au bătut la uşi, au strigat şi au verificat zeci de piste. Abia când tânăra a refuzat să mai colaboreze cu dispecerii 112, poliţiştii şi-au dat seama că au de-a face cu o farsă. Adolescenta. a cărei zi de naştere a fost sâmbătă, voia, de fapt, să se răzbune pe iubitul ei, cu care se certase. Cazul trage însă un semnal de alarmă. Apelul la 112 nu este o glumă.
Primul apel disperat a fost dat puţin după ora 17. O tânără anunţa că este sechestrată. Le-a spus salvatorilor că este ţinută legată într-un apartament, dar a reuşit să pună mâna pe un telefon.
Sunt primele echipaje de poliţie care pleacă spre cartierul Drumul Taberei. Dispecerul poliţiei cere să stea cu tânăra în telefon. Vin şi primele detalii referitoare la locul în care ar fi captivă. Fata povesteşte că vede din apartament turla unei biserici şi parcarea unui supermarket.
Trec minute preţioase. Noi şi noi echipaje sunt chemate în ajutor din alte sectoare ale Capitalei. Puţin după ora 18.00, aproape 40 de maşini de poliţie împânzesc zona. Jandarmii sunt chemaţi şi ei în sprijin. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale anunţă localizarea telefonului. Însă din nou căutărie se întind pe o suprafaţă mare. Mai exact cât trei mall uri din Capitală.
Pentru prima dată sirenele maşinilor de poliţie sunt pornite. Tânăra este întrebată dacă aude ceva. Fiecare scară de bloc este verificată. Locatarii sunt rugaţi să ajute cu orice informaţie.
”Eu locuiesc la etajul unu, aici. Au deschis uşa, când a fost vorba de controale. La mine în bloc au fost controale”, spune o localnică.
La trei ore de la declanşarea alertei, apar primele suspiciuni. Tânăra se contrazice. Spune dispecerului că a aruncat pe geam o haină, pentru a putea fi localizată. Imposibil, dacă ar fi fost legată, îşi dau imediat seama agenţii.
După ora 10 seara, apelurile la 112 sunt din ce în ce mai rare. Fata nu mai vrea să colaboreze cu dispecerii. În ultima conversaţie, de la 22 şi 35 de minute tânăra le cere poliţiştilor să se retragă. Susţine că nu mai are nevoie de ajutor şi că îşi doreşte să meargă la o farmacie din zonă.
Aproape de ora două dimineaţă, adică după nouă ore de căutări, fata este găsită de ofiţeri în civil în parcarea unui supermarket.
CIPRIAN ROMANESCU, Poliția Capitalei: Minora a declarat ca este o farsa. Ca nu s a aflat niciodată în pericol. Căutările au durat mai mult pentru că de fiecare dată persoana dădea informaţii false poliţiştilor.
La 16 ani tânăra le-a spus poliţiştilor că a vrut să se răzbune pe iubitul ei.
Fata este din Constanţa şi venise în Bucureşti să îl vadă. După o ceartă, a inventat povestea care a mobilizat aproape 200 de salvatori.
DIANA SARCA, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei: Fac un apel la cei care mai asemenea ganduri. Opriti-va. Opriți-va, pentru ca îi puneti pe altii in pericol. Sunt oameni care in acel moment aveau nevoie reala de sprijinul ambulantei, politie, colegilor de la jandarmi.
In cele aproape noua ore de cautari agentii au avut de verificat peste 1200 de apartamente aflate pe mai bine de 40 de strazi. Au avut de acoperit in mare o suprafata de peste 140 de mii de metri patrati.
A fost aplicată cea mai aspră sanctiune prevazuta pentru astfel de cazuri. O simplă amendă de 500 de lei.
In primele sase luni ale anului au fost date peste 5 milioane 7 sute de mii de apeluri la 112. Peste un milion patru sute erau false. In 80 la suta dintre cazuri au fost fpolosite cartele prepay
Adolescenta a fost preluată de angajaţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului. Dar cazul arată încă o dată problemele privind localizarea celor care sună la 112.
Au fost nouă ore de căutări şi în niciun moment nu s-a putut indica cu exactitate blocul în care se afla adolescenta. Aceasta a folosit 2 cartele prepay, iar dupa cazul Caracal, autoritatile au cerut ca acestea sa fie obtinute doar cu buletinul, pentru ca cei care le cumpara sa fie usor de identificat..