Drama femeii de 39 de ani răpuse de coronavirus la scurt timp după ce s-a prezentat la medic cu o simplă tuse
Coronavirusul a ucis o tânără de 39 de ani în câteva ore. O moarte fulgerătoare, neînţeleasă nici măcar de medici. Şi un semnal de alarmă cu privire la evoluţia extrem de rapidă şi neprevăzută a bolii, chiar şi în cazul tinerilor. De la o tuse uşoară, Anemona a ajuns la Terapie Intensivă peste noapte. Plămânii nu-i mai funcţionau deloc. Familia acuză totuşi că testul pentru coronavirus i s-a făcut prea târziu. Tânăra nu avea nicio altă afecţiune.
De Redactia Observator la 29.06.2020, 20:09- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Rudele Anemonei nu înțeleg cum aceasta a murit, după ce a primit un prim diagnostic de faringită.
- 2% dintre pacienții răpuși de coronavirus aveau între 30 și 39 de ani.
De la un un om tânăr, sănătos şi în putere, Anemona a ajuns în statisticile deceselor provocate de coronavirus în doar câteva ore. Sâmbătă, la ora 11, tânăra de doar 39 de ani a fost văzută prima oară de un medic. Femeia a mers pe propriile picioare la un centru medical de permanenţă din Alba Iulia, crezând că la spital nu va fi primită.
Mirel Duda, medic Centru de permanență Alba Iulia: Pacienta s-a prezentat în stare foarte bună. Acuza o tuse uşoară, din când în când, rară. Am consultat-o. Pulmonar, era totul ok, temperatura 36 cu 8. A tuşit o dată, provocată fiind. La întrebarea legată de un eventual contact cu un caz Covid, răspunsul a fost negativ. Doar că are o tuse de una, două zile.
Pentru că nu avea simptome şi nici nu se încadra în definiţia de caz, Anemonei nu i s-a făcut testul pentru coronavirus.
Medicul a diagnosticat-o cu o simplă infecţie respiratorie, i-a recomandat un tratament şi a trimis-o acasă. A doua zi, la prima oră, Anemona a ajuns la Urgenţe, în stare gravă. Abia atunci i s-a făcut testul Covid. Rezultatul: pozitiv.
Dan Crainic, director medical Spitalul Alba Iulia: Starea pacientei s-a alterat brusc, pacienta a intrat în stop respirator, a fost resuscitată şi intubată, apoi a fost ventilată mecanic. Plămânii nu mai funcţionau în sensul că nu mai putea realiza schimbul de gaze, schimbul aeric în plămâni.
În doar câteva ore, tânăra, care nu avea nicio altă afecţiune, a fost declarată decedată. Sora Anemonei crede că ar fi putut fi salvată: "Dacă ea avea COVID, de ce i-au dat alt diagnostic şi această reţetă? Și de ce a fost lăsată acasă? Adică în data de 20 iunie nu avea Covid, avea faringită, iar în data de 21 iunie avea Covid sub formă foarte gravă?".
Mirel Duda, medic Centru de permanență Alba Iulia: La momentul respectiv, nu am considerat că e nevoie de efectuarea unui test covid. Starea de sănătate foarte bună. Era doar o tuse uşoară, pentru care am prescris o reţetă.
Anemona lucra la o casă de schimb valutar din Alba Iulia. De acolo ar fi luat virusul, cred reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. În timp ce medicii vorbesc despre o evoluţie tot mai rapidă a coronavirusului, care poate ucide indiferent de vârstă sau stare de sănătate.
Aurel Crișan, șef Unitatea de Primiri Urgențe Alba: Cu siguranţă este un semnal de alarmă! Până nu faci tu sau apropiaţii tăi, zici că totul este o poveste, cu tot felul de teorii ale conspiraţiei. Când ţi se întâmplă ţie sau cuiva drag din familie, atunci lucrurile se schimbă.
În urma anchetei epidemiologice, şi iubitul tinerei a fost depistat pozitiv şi a fost internat în spital. Statisticile oficiale arată că 2% dintre pacienţii români ucişi de coronavirus au vârste între 30 şi 39 de ani.