Fenomen periculos, ignorat de autorităţi. Cât de uşor se pot obţine drogurile de pe internet. Mărturia unui fost consumator: Am devenit ca un bătrân
Un fenomen periculos este ignorat de autorităţi. Medicamente din care se fac cocktailuri de droguri se vând pe Facebook fără restricţii. Farmaciştii au sesizat Ministerul Sănătăţii şi Poliţia, dar au primit răspunsuri stupefiante. Iulia Pop şi Alex Pancz au stat de vorbă cu un fost consumator de droguri, care a confirmat: medicamentele care se combină cu drogurile pot fi obţinute foarte uşor.
De Iulia Pop la 02.09.2023, 20:20
Farmacist: Aici deja vedem, este Lyrica, Olanzapina, Bromazepam, produse de slabit. similare cu Regenon, retras de pe piaţă pentru că avea efect amfetaminic. Alt anunţ. Cipralex. care este pentru stări de depresie cronică. La un click distanţă avem acces la cel puţin jumătate din dulapul de separandă.
Acest grup de Facebook este exemplul că legea nu există pe social-media. Medicamente din categoria stupefiantelor se vând fară nicio restricţie. Separanda este un dulap din farmacii, unde sunt ţinute tratamentele care trebuie securizate.
Sunt incuiate, avem doua randuri de usi, la fel si in partea de jos 00.00.34 iar aici avem toate medicamentele care au acest regim special 00.00.38
Medicamentele din acest dulap se eliberează doar cu reţetă specială - un exemplar rămâne la farmacist, altul, la pacient, ca să dovedească faptul că este sub tratament, dacă poliţiştii găsesc asupra lui substanţe cu efect sedativ sau hipnotic. Iulian, un fost consumator de stupefiante, a testat şi combinat ani la rând diferite droguri şi medicamente. O pastilă ca cele pe care le folosea pentru a obţine stări euforice se vinde pe grupurile de Facebook cu 50 de lei. În farmacie, costă 9 lei o cutie cu 30 de comprimate, dar nu poţi să o iei fără reţetă. La 28 de ani, Iulian are puterea să recunoască - a greşit şi acum plăteşte. Nu sfătuieşte pe nimeni să îi urmeze exemplul.
- Măsuri drastice pentru şoferii beţi sau drogaţi. Ciolacu: 10 ani fără permis şi chiar confiscarea maşinii
- "Captura" poliţiştilor din Brăila: 30 de kilograme de droguri, ascunse în roata de rezervă a unei maşini. Trei...
- Mărturiile terifiante ale lui Cătălin şi Mihai, doi foşti consumatori de droguri: "Am vrut să bag maşina în...
Mărturiile unui fost consumator de droguri
Iulian, fost consumator: Pentru mine nu a fost greu de obţinut, deşi se pot obţine foarte uşor de pe Facebook, de pe aplicaţii. Am devenit ca un bătrân, mă dor oasele, spatele. Recuperarea este foarte grea şi de lungă durată. Să aibă grijă!
Acesta este mesajul pe care vrea să îl transmită celor care sunt tentaţi să cumpere diferite medicamente în online. Farmaciştii au identificat mai multe grupuri de facebook unde se vând substanţe cu regim special. Au încercat să îi ferească de pericole pe cei de acolo, dar când deschid subiectul sunt excluşi imediat din grup.
Magdalena Vihocencu, Asociația Farmaciilor Independente: Am încercat să lămurim persoanele şi vânzătorii că intră sub incidenţa codului penal. Majoritatea mi-au adresat injurii. Că ei pot face ce vor, că ei ajută populaţia.
Anda Vija, farmacist: Efectele pe care le pot produce drogurile şi asocierea între anumite medicamente şi alcool, care pot da efecte similare unui drog pot afecta mult şi pot cauza pierderi de vieţi.
Pedeapsa pentru cei care vând ilegal medicamente cu efect hipnotic ori sedativ este închisoarea de la trei luni la un an sau amenda. Nu are cine să îi pedepsească, însă. Reprezentantii farmaciştilor au sesizat autorităţile de multe ori, dar fără efect.
Aceste produse, conform legislaţiei naţionale, nu pot fi eliberate de către alte societăți comerciale în afara farmaciilor sau – în cazul unora din produsele homeopate și OTC – şi a drogheriilor, iar cele care nu sunt autorizate de către ANMDMR nu pot fi comercializate în România.
Reporter: Sunt la ora actuală medicamentele din categoria stupefiantelor, mai uşor de procurat decât drogurile?
Magdalena Vihocencu, Asociația Farmaciilor Independente: Eu cred că da, eu cred că da!
Ministerul Sănătăţii le-a răspuns farmaciştilor că nu are personal care să se ocupe de această problemă. Iar Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, din subordinea Poliţiei Române, le-a transmis că vor primi răspuns.peste 30 de zile.