Ferma Dacilor era racordată ilegal la curent, apa venea printr-un furtun de la 650 de metri distanţă. Avocatul lui Dinicu: "În opinia lui, e o mână criminală"
Incendiu la Ferma Dacilor. Noi detalii şocante din ancheta de la Ferma Dacilor. Complexul era racordat ilegal la curent, spun autorităţile din Energie. Pensiunea în care şi-au pierdut viaţa opt oameni se alimenta de la o pompă de apă, printr-un cablu lung de 650 de metri. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei spune că ferma avea nevoie de propriul post de transformare pentru a susţine tot consumul. Într-o declaraţie pentru Observator, avocatul lui Cornel Dinicu neagă toate acuzaţiile şi susţine în continuare că o mână criminală ar fi în spatele tragediei.
De Cristina Filip la 06.01.2024, 19:49Cornel Dinicu ştia de toate problemele reţelei electrice care apăsau ca o bombă cu ceas pe Ferma Dacilor, însă a ignorat complet pericolul, spun cei de la Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie. Întreaga pensiune ar fi fost racordată ilegal la curent de la o pompă cu apă.
Cristina Filip, reporter Observator: Complexul Ferma Dacilor era conectat la curent electic printr un cablu de 650 de metri întins intre pompa de apă și pensiune, dupa cum au descoperit acum autorităţile. În documente, staţia trebuia să alimenteze o singură locuință, nicidecum un domeniu cu zeci de camere de cazare si un restaurant.
În mai anul trecut, unul dintre administratorii fermei a făcut reclamaţie la ANRE
În mai anul trecut, unul dintre administratorii fermei a făcut reclamaţie la ANRE. Acuza că sunt fluctuaţii de tensiune în reţea. Distribuitorul de energie a fost trimis să investigheze problema. Aşa a descoperit racordul ilegal si i a dat patronului o lista cu toate modificările pe care trebuia să le facă pentru a intra in legalitate. Şeful ANRE spune că:
- Reacţia avocatului lui Dinicu: "A încercat să facă mai mult decât i-a solicitat ISU. Ce trebuia să facă, să...
- Avocatul lui Cornel Dinicu crede crede că motivarea procurorilor e "puerilă": "Brusc, după câteva zile, constaţi...
- O investiţie de 500 de euro le putea salva viaţa celor 8 victime de la Ferma Dacilor. Cornel Dinicu a refuzat să o...
ANRE: Aceste aspecte reprezintă o neconcordanță gravă între nevoile reale ale pensiunii și soluțiile furnizate, întrucât pentru a acoperi integral necesarul de consum al obiectivului era necesar un post de transformare.
Iancu Toader, avocatul lui Cornel Dinicu: I s-au dat 6 puncte pentru autorizaţie. Le-a indeplinit, ba chiar a suplimentat. Hidranţi, senzori de fum. Acordare ilegală nu a existat. Deşi exista această subdimensionare, Cornel Dinicu a făcut toate diligenţele sa obţină o aprobare pentru 115kw.
Acelaşi lucru îl susţinea Cornel Dinicu şi înainte de tragedia care a ucis opt oameni.
Patronul de la Ferma Dacilor crede în continuare în varianta că focul a fost pus intenţionat
Cornel Dinicu: Mai greu cu autoritățile care nu se mișcă cu viteza mea. Ei nu se trezesc nici peste mulți ani, durează ani de zile până se trezesc ei sau poate niciodată.
Patronul de la Ferma Dacilor crede în continuare în varianta că focul a fost pus intenţionat.
Iancu Toader, avocatul lui Cornel Dinicu: În opinia dânsului nu avea cum decât să existe o mână criminală. Spaţiul beneficia de toate condiţiile necesare asigurării pentru incendiu, este o situaţie inexplicabilă.
Iar incendiul nu ar fi pornit de la un televizor lăsat aprins în dormitorul în care dormeau doi dintre copii, este convins patronul fermei dacilor. Ipoteza sa e susţinută şi de specialişti.
Ionuţ Miroslav: Dacă într-un televizor s-a umblat la o siguranţă de cineva neautorizat şi a legat o sârmuliţă, că ţine, atunci putem avea probleme, să se aprindă.
Cornel Dinicu este după gratii pentru 30 de zile. Avocatul său a depus deja o contestaţie, iar marţi se judecă cererea de a obţine o pedepasă mai blândă.