Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România, în topul celor mai fericite ţări. Ce îi bucură pe români: "Momentul în care realizezi că viaţa e un dar"

Corupţia, nivelul de trai scăzut şi divorţurile frecvente nu par să-i influenţeze pe români, care sunt printre cei mai fericiţi oameni din lume. România este pe locul 35 la nivel mondial şi depăşeşte ţări dezvoltate din Europa, precum Spania, Italia sau Estonia, în topul fericirii. 

de Marko Pavlovici

la 31.03.2025 , 20:33

Ţările nordice domină în continuare topul celor mai fericite națiuni din lume, realizat de Gallup.

Raportul pornește de la emoții precum râsul sau tristețea și le pune alături de factori concreți precum libertatea, sprijinul social, generozitatea, economia și corupția. Clasamentele se bazează pe medii calculate pe o perioadă de trei ani.

Pe primul loc în top este Finlanda, cu un scor de 7,7, urmată de Danemarca și Islanda, ambele cu o rată a fericirii de 7,5. Cu 6,6, România nu stă rău, e pe locul 35 în clasament.

Vezi și

Ce îi bucură cel mai mult pe români

Pe acelaşi subiect

"Sunt mulţi factori care pot duce la diferite nivelurile de fericire. Principalii neurotransmiţători care sunt implicaţi sunt dopamina, care este cunoscut şi ca hormonul fericrii, serotonina, care ne dă o stare de bine generală şi ne reduce anxietatea, oxitocina, hormonul iubirii", explică Romina Ionescu, psiholog.

Relaţiile împlinite îi bucură pe români cel mai mult. "Să fii cu cineva drag, să îi ai pe cei dragi alături de tine şi să fie pace", "Fericirea este starea de a fi. Pur şi simplu momentul în care realizezi că viaţa e un dar", ne spun românii.

Şi chiar dacă banii nu aduc fericirea, în mod sigur o întreţin. 

"Pentru unii o viaţă fericită se leagă mai degrabă de zona financiară, o viaţă fericită înseamnă să  câştige bine, să aibă garanţia zilei de mâine. Pe de altă parte, ne putem uita şi în termeni relaţionali. "Sunt fericit pentru că mi-am găsit partenera de viaţă." Nu întotdeauna putem să punem semnul egal pe fericire şi mulţumire. A fi mulţumit, a avea o calitate a vieţii bună, nu înseamnă neapărat şi că seara când pui capul pe pernă eşti un om fericit", susţine Antonia Amuza, sociolog.

Raportul arată că România oferă condiții decente de trai, însă rămân provocări importante. Printre acestea sunt: creșterea încrederii sociale, combaterea corupției și dezvoltarea infrastructurii sociale și economice. Anul trecut, România s-a clasat şi mai bine, pe locul 32. 

Marko Pavlovici Like
Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?
Observator » Evenimente » România, în topul celor mai fericite ţări. Ce îi bucură pe români: "Momentul în care realizezi că viaţa e un dar"