Fermierii protestează din nou. Oamenii sunt nemulţumiţi de rachetele antigrindină care reduc cantitatea de precipitaţii
Fermierii au ieşit, din nou, în stradă! Agricultorii spun că munca lor de zi cu zi se duce pe apa sâmbetei din cauza rachetelor antigrindină. Aceştia spun că sistemele care sunt construite pentru a reduce cantitatea de gheaţă, de fapt le afectează culturile. Iar odată ce aceste sunt lansate, scade şi cantitatea de precipitații.
De Redactia Observator la 16.04.2024, 07:59Toamna se numără recoltele, însă cum în această primăvară temperaturile sunt cu mult peste medie, iar ploaia întârzie să apară, fermierii se tem că la în acest an producţia va fi afectat. Iar agricultorii din judeţul Prahova sunt supăraţi de sistemele antigrindină, din cauza cărora, spun ei, precipitațiile au scăzut semnificativ. "Este un dezastru. În momentul în care trag, toată apa se condensează într-un singur loc, cade toată acolo, restul zonei este secetă cruntă. De grindină ne putem asigura la orice asigurător din România, de secetă nu ne putem asigura absolut nicăieri", a declarat Marius Gheorghe, fermier.
Specialiștii spun că sistemul antigrindină nu afectează în niciun fel recolta agricultorilor
Iar cum meteorologii au anunţat ploi în zilele următoare, fermierii nu au mai stat pe gânduri şi au ieşit la protest împotriva rachetelor. "Permanent avem pagube, de când s-a înfiinţat. Aveam o medie de 650-700 de litri, iar în ultimii ani, din măsurători, am doar 400, iar aceştia îi am în perioada în care ele nu funcţionează", a declarat Adrian Mocanu, președinte Asociația Fermierilor din Prahova. Cu toate aceste, specialiștii spun că sistemul antigrindină, ce funcţionează în judeţul Prahova din anul 2005, nu afectează în niciun fel recolta agricultorilor. "Numai celulă care conţine grindină este afectată, celelalte nu au nicio problemă", a declarat Vasile Enache, director cercetare și de dezvoltare Electromecanica Ploiești.
Proteste împotriva rachetelor antigrindină au fost şi în judeţele Buzău şi Vrancea. Şi aici, zeci de fermieri au cerut stoparea lansării acestor sisteme. "Ne-am săturat de promisiuni. am cerut un studiu de impact. Acest lucru este amânat. Am cerut oprirea sistemului antigrindină până la realizarea studiului de impact", a declarat Teofil Dascălu, președinte ACCPT Vrancea. "În ultimii ani, acestea ne-au produs mai multe pagube decât beneficii", a declarat Florin Leaua, fermier.
Fermierii au protestat şi în judeţul Iaşi. Nu este prima dată când în judeţul Iaşi fermierii sunt nemulțumiți de aceste sisteme. Şi în urmă cu doi ani oamenii s-au adunat la punctul de lansare a acestora pentru a le opri.