Fermierul căruia autorităţile i-au omorât toţi porcii vrea dreptate. A calculat ce pagubă a suferit
Au spus că vin să verifice ferma, au intrat în curte şi au sacrificat la foc rapid 57 de porci. Este o acţiune a Direcţiei Sanitar Veterinare din Vâlcea pentru care păgubitul, un fermier care a privit neputincios întreaga desfăşurare de forţe, vrea acum să dea în judecată instituţia.
De Cristina Oprea la 29.10.2020, 15:02- DSV i-a omorât toţi cei 57 de porci din gospodărie
- Vecinii au ajuns să îşi sacrifice porcii de frică
17 dintre purcei nu fuseseră încă luaţi în evidenţă, spun autorităţile, aşa că proprietarul a mai fost şi amendat. Păgubitul susţine că animalele erau sănătoase. Iar buletinul de analize emis chiar de către DSV o confirmă.
Fermier: "Iau porcii că sunt bolnavi şi nu le iau nici măcar sângele la analize. Uitaţi şi voi."
Aşa a început coşmarul fraţilor Ilinescu. Fermieri din tată în fiu, oamenii aveau în fermă 57 de porci adulţi şi purcei la care veterinarul din comună încă nu ajunsese să pună crotalii şi să îi ia în evidenţe. A fost şi motivul pentru care DSVSA Vâlcea a considerat că există suspiciune de pestă porcină. Cel puţin asta reiese din comunicatul direcţiei:
"Cu ocazia controlului la o exploatație non-profesională din localitatea Mihăești, au fost găsite 57 de capete de suine cu proveniență necunoscută (fără documente sanitare veterinare și documente de mișcare). S-a dispus măsura uciderii tuturor suinelor și denaturarea/îngroparea acestora. Totodată, s-a aplicat o sancțiune contravențională deținătorului de animale, în valoare de 6.300 de lei."
Fermierii îi contrazic, însă, pe inspectori. Au şi documente.
Fermier: "Suinele au fost identificate în data de 28 a 8-a 2020. Menţionez că efectivele din BND pot să difere, din realitatea din teren."
Mai mult decât atât, în manualul operaţional al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare sunt prevăzute clar regulile care se aplică în ferme, în cazul unei suspiciuni de pestă porcină. Potrivit regulilor ANSVSA, în cazul pestei porcine, există 4 scenarii, iar inspectorii DSV pot să treacă la uciderea animalelor doar atunci când prezenţa virusului s-a putut dovedi în urma unor teste de laborator.
Ionuţ Ilinescu, păgubit: "La un simplu control cum spun ei, au intrat în curte, s-au uitat la ei, "îi omor". Nu le-au luat nici măcar temperatura. Nu mi-au dat ancheta epidemiologică, nu mi-au trimis acasă."
Fermierul intenţionează acum să meargă în justiţie pentru a i se face dreptate.
Ionuţ Ilinescu: "Este un abuz, ei n-au făcut decât să meargă la punctul cel mai barbar. Să nu ia analize, să nu ia... Barem să vină cu un termometru să pună pe ei să vadă, au temperatură sau nu au?"
Paguba este estimată de fermieri undeva la 70.000 de lei. De frică, oamenii din comună au început acum să îşi taie porcii mai ceva ca la Crăciun.
Vecin: "Purcea de 300 de kile aproape, 250. Şi-l tăiam şi pe ăsta, îl băgam în casă, mă jur!"
În România avem pestă cât în toată Europa - o spun chiar medicii veterinari de liberă practică, ce acuză Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară de incompetenţă. Aşa cum s-a acţionat şi cum încă se acţionează, pesta nu va dispărea niciodată din ţara noastră.
Samir Băloi, medic veterinar: "Am ajuns în situaţia asta pentru că ANSVSA-ul nu a luat măsurile care trebuiau să se ia. Neştiinţa lor de carte a dus la treaba asta. Nu şi-au dat seama ce i-a lovit, dar oricum, reacţia a fost foarte întârziată şi prost gestionată. Noi ne aşteptam, medicii veterinari de liberă practică am zis, o să intrăm în stare de război, cu ghilimelele de rigoare, exact ce se intâmplă acum la COVID cu medicii umani."
Am încercat să obţinem mai multe informaţii de la DSVSA Vâlcea, însă de zile la rând directorul instituţiei e ocupat şi nu reuşim să îl contactăm.