Festivalul Şotronului, la Iaşi. Copii de toate vârstele au învăţat sau şi-au adus aminte de jocul de altădată
Copilăria are propriul festival la Iasi. Jocurile care ne-au animat și colorat perioada copilăriei sunt in centrul atenției, la fel și activitățile care implică lucrul manual. Vedetă a fost fără doar și poate șotronul, joc al cărui nume îl și poarta festivalul. Indiferent de vârstă, toți au sărit cu bucurie într-un picior fie pentru prima data, fie reamintindu-și cum era cândva joaca pe afară.
De Clara Mihociu la 11.06.2023, 08:07Cu creta colorata in mâini, căutând o bucata de asfalt, copii de toate vârstele s-au pus imediat pe desenat omulețul din jocul şotron al copilăriei. Voluntarii ii învața, apoi se joaca cu ei. Cu toată tehnologia de astăzi, copiii nu mai au atât de des ocazia sa joace şotronul, aşa că şi-au amintit acum cu drag de acest joc. Deși am fi tentați sa credem ca e un joc ce ne aparține, șotronul este cunoscut in toata lumea. Îmbracă nume diferite, dar si forme diverse in funcție de zonă.
La noi in tara, jocul se deseneaza sub forma unui om dar facut din figuri geometrice. Iar de jucat, se joaca simplu. Alegem un obiect de mici dimensiuni pe care il aruncam pe casuta potrivita nivelului la care am ajuns in joc, apoi incepem sa sarim intr-un picior avand grija sa nu sarim pe linii sau in afara casutelor. Festivalul Sotron a adus in fata celor mici nu doar jocurile de alta data, ci si alte 200 de activități din copilărie, precum ateliere de făcut păpuși din pănuși.
Din curtea Muzeului Mihail Sadoveanu, unde are loc festivalul, nu au lipsit nici dulciurile copilăriei de alta data. Producătorii au venit cu fructe proaspete, socata și chiar înghețata de casa cu miere de albine.