Anchete în Bihor, după ce o fetiţă de 7 ani a murit lovită în cap de o poartă de fotbal
O fetiţă de şapte ani a murit, ieri seară, după ce o poartă de fotbal de peste 100 de kilograme a căzut peste ea. Tragedia s-a întâmplat în curtea şcolii, unde nimeni nu s-a îngrijit să ancoreze porţile de metal.
De Redactia Observator la 24.10.2019, 19:34O fetiţă de şapte ani a murit, ieri seară, după ce o poartă de fotbal de peste 100 de kilograme a căzut peste ea. Tragedia s-a întâmplat în curtea şcolii, unde nimeni nu s-a îngrijit să ancoreze porţile de metal. Acum, în timp ce familia îşi jeleşte copila, conducerea şcolii şi primăria pasează vina de la una la alta, iar Inspectoratul Şcolar promite pedepse exemplare. Dincolo de vorbe, însă, iese la iveală indiferenţa celor care ar trebui să aibă grijă de copii. Astfel de porţi au mai ucis sau accidentat elevi şi în anii trecuţi şi totuşi contină să fie lăsate la îndemâna copiilor.
Pentru Larisa Ivan, ziua de ieri ar fi trebuit să însemne un vis împlinit. După multe rugăminţi, fetiţa a primit acordul părinţilor de a participa la cursurile de dans care se ţineau în căminul cultural. În pauză, copiii au ieşit la joacă pe terenul de fotbal al liceului din apropiere. Acolo s-a întâmplat tragedia.
Teodor Ivan, bunicul fetei: Am primit de la fiul meu telefon că a căzut bara pe fiică-sa şi e inconştientă
În timp ce se jucau, unul dintre copiii de la cursul de dans a tras de bara porţii, spun martorii. Structura instabilă a căzut şi a lovit-o pe Larisa în zona capului.
Poarta de fotbal nu era în niciun fel ancorată în pământ, ci doar sprijinită de câţiva buşteni. A fost de ajuns ca unul dintre elevi să o clatine doar puţin pentru ca structura metalică, grea de peste 100 de kilograme, să se răstoarne.
Teodor Ursuţ, unchiul fetei: Când am ajuns, copila era inconştientă. Medicul de gardă, Roşu Adrian, era acolo şi făcea manevrele de resuscitare
Echipajele SMURD chemate în ajutor s-au luptat timp de două ore pentru viaţa fetiţei. A murit sub privirile colegilor.
Mătuşa fetei ucise spune că "e neglijenţă totală! Nu se poate, dar nu se poate, trebuie să răspundă, vinovatul ar trebui să răspundă pentru aşa ceva".
În 2016, porţile de fotbal au fost luate de pe terenul de fotbal al comunei bihorene Dobreşti şi duse la primărie. Apoi, au fost mutate în curtea liceului, unde elevii se jucau fotbal în timpul liber.
În mod normal, atunci când nu erau folosite, porţile ar fi trebuit să fie în această poziţie tocmai pentru a nu reprezenta un pericol. După ultimul meci, însă, acestea au rămas în picioare, lucru ignorat de conducerea şcolii.
În România anului 2019, o elevă moare în curtea unui liceu strivită de poarta de fotbal şi nici conducerea liceului, nici primarul nu îşi asumă responsabilitatea.
Maria Popuş, director adjunct al liceului: Dumnezeu ştie! Toţi avem o vină
Maria Popuş, director adjunct al liceului: Şcoala are obligaţia să le fixeze. Dar nu am ştiut de ele. Eventual, autoritatea locală, Primăria, putea să le fixeze, dacă totuşi le-a adus
Nicolae Neag, primarul comunei Dobreşti: Este liceu tehnologic şi este personalitate juridică. Tot ce înseamnă patrimoniu în care se desfăşoară activitate de învăţământ este administrat de şcoală
Moartea Larisei este investigată acum de poliţişti, într-un dosar de ucidere din culpă. Şi Inspectoratul Şcolar s-a autosesizat.
Laura Pintea, inspector şcolar: Vom face toate cercetările, toate verificările, să stabilim cauzele acestui accident şi vă asigur că vor fi pedepsiţi toţi cei care sunt responsabili
Ameninţarea sancţiunilor nu pare să schimbe ceva. Astfel de porţi ameninţă şi vieţile altor elevi, chiar dacă tragediile cu repetiţie ar fi trebuit să schimbe un sistem întreg.
În 2016, tot în Bihor, un băiat de 9 ani a murit după ce poarta de fotbal neasigurată s-a prăbuşit pespre el. În acelaşi an, în Constanţa, un elev de 10 ani a ajuns la spital cu leziuni la coloană din acelaşi motiv.
Şcoala, teoretic, cel mai sigur loc pentru copii devine o capcană mortală atunci când autorităţile sunt indiferente când vine vorba despre siguranţa elevilor.