Final ridicol pentru stat în telenovela dronei ruseşti. Bucăţi din ea găsite pe teritoriul ţării, deşi Iohannis nega şi anunţa că "avem control asupra spaţiului nostru"
Război în Ucraina. După ce timp de două zile ucrainenii ne-au avertizat că o dronă folosită de ruşi a căzut pe malul românesc al Dunării, informaţia a fost în sfârşit confirmată de Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. "S-au găsit bucăţi care pot fi dintr-o dronă", a declarat ministrul aflat astăzi într-o vizită la Tulcea. Încă de luni, oficialii români, de la Tîlvăr, până la ministrul de Externe, premierul Marcel Ciolacu şi în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis au dezminţit categoric incidentul şi au dat asigurări că "au verificat absolut tot" pentru a linişti populaţia.
De Redactia Observator la 06.09.2023, 17:36- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Luni, 04 septembrie 2023
- O sursă din industria ucraineană a declarat pentru Reuters că două drone ruseşti au căzut pe malul românesc al Dunării.
- Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, a declarat că una dintre dronele folosite de ruşi în atacul din cursul nopţii asupra portului ucrainean de la Dunăre Izmail ar fi căzut pe teritoriul României. "Potrivit Serviciului Gărzii de Stat a Frontierei Ucrainei, noaptea trecută, în timpul unui atac masiv al Rusiei în apropiere de portul Izmail, dronele ruseşti Shahed au căzut şi au detonat pe teritoriul României", a afirmat Nikolenko într-o postare pe Facebook.
- La scurt timp, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a infirmat "în mod categoric informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o aşa-zisă situaţie apărută în cursul nopţii de 3 spre 4 septembrie, în care drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României". El a afirmat că Ministerul Apărării a monitorizat situaţia şi că "în niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federaţia Rusă nu au generat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României".
- "Au minţit timp de 2 zile". Cătălin Drulă, liderul USR: "Ucraina a spus adevărul: drona rusească Shahed a...
- Bucăţi dintr-o dronă rusească, găsite pe teritoriul României. Tîlvăr confirmă după ce MApN, Iohannis şi...
- Dovada că o dronă rusească a lovit România. Analiştii străini dau dreptate Ucrainei şi îi contrazic pe...
- Luni după-amiază, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat că Kievul are dovezi fotografice care arată că drone ruseşti au lovit teritoriul românesc în timpul unui atac aerian care a avut loc în cursul nopţii asupra portului ucrainean Izmail. Ministrul de externe Dmitro Kuleba a afirmat în faţa reporterilor, după o conferinţă de presă susţinută la Kiev, că Ucraina are dovezi fotografice care arată că dronele ruseşti au lovit teritoriul românesc în timpul unui atacului aerian de peste noapte. "Cred că, în acest caz particular, ele (autorităţile române - n.r.) studiază acum toate aspectele a ceea ce s-a întâmplat. Nu are rost să negăm că acolo a căzut ceva. Iar noi afirmăm cu autoritate, cu dovezi, că au fost drone Shahed care au zburat acolo. Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo", a declarat Kuleba, citat de agenţia Ukrinform, informaţie preluată de news.ro.
- Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, iese public şi afirmă că "teritoriul românesc nu a fost lovit de drone ruseşti sau de resturi ale acestora în atacul aerian din cursul nopţii asupra unui portului Izmail", fiind citată de The Guardian. "Bineînţeles că există un risc, pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de graniţele noastre", a declarat ea reporterilor cu ocazia unei vizite la Berlin. "Am văzut că Rusia continuă în mod cinic să atace infrastructura civilă, nepermiţând Ucrainei să îşi exporte cerealele. Bineînţeles, există riscul unor accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul", a adăugat Odobescu.
Marţi, 05 septembrie 2023
- Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Cincu, că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. "Avem control total asupra spaţiului nostru naţional, însă da, suntem îngrijoraţi, fiindcă aceste atacuri au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească", a mai spus şeful statului. "Am avut chiar astăzi atacuri la 800 de metri de graniţa noastră", a mai spus preşedintele. "Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă, şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional. Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia. Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă da, suntem îngrijoraţi fiindcă aceste atacuri au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească", a spus preşedintele.
- "Dacă preşedintele ţării spune asta, eu cred", a precizat premierul luxemburghez Xavier Bettel, prezent la conferinţa de presă comună cu şeful statului român. Iohannis a spus că în această situaţie a fost verificat "tot".
- În acelaşi timp, experţi străini de la grupul OSINT GeoConfirmed au publicat o analiză a imaginilor şi au concluzionat că în dimineața zilei de 4 septembrie o dronă rusească Shahed s-a prăbușit și a explodat în interiorul României (membru NATO). Ei au adăugat însă că drona a fost cel mai probabil lovită de apărarea ucraineană. Imaginile publicate de ucraineni au fost geolocalizate pe malul românesc al Dunării, oordonate: 45.328864, 28.803601
- Tot marţi seară, un ofițer militar ucrainean care publică în mod frecvent pe Twitter comentarii, analize şi informaţii despre războiul din Ucraina, sub pseudonimul Tatarigami, a susţinut că a obţinut imagini din satelit şi că în urma unei cercetări a stablit că incidentul a avut loc pe teritoriul României. Mai arată că "a identificat cu precizie locul impactului" localitatea Plauru, România.
Miercuri - 06 septembrie 2023
- Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat, în timpul unei vizite în judeţul Tulcea, că au fost găsite bucăţi "care pot fi dintr-o dronă" rusească. "În această zonă, pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii, în spaţiul public, şi confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi dintr-o dronă", a declarat, miercuri, ministrul Apărării pentru Antena 3.
Angel Tîlvăr a mai declarat că resturile de dronă au fost găsite marţi, în jurul orei 18. "Am avut aseară în jurul orei 6 indicii că echipele noastre au identificat resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă. S-au făcut lucrurile care se fac în mod obişnuit în astfel de cazuri. Echipele au luat aceste probe pe care le analizează folosind echipamentele pe care le avem la dispoziţie în cadrul facilităţilor pentru acest lucru din cadrul MApN. Lucrul ăsta s-a întâmplat şi când a fost găsită o bucată dintr-o dronă de tip Bayraktar care plutea pe Marea Neagră", a afirmat Tîlvăr.
Ce spune Tîlvăr despre posibilitatea ca drona să fie mai veche
El a fost întrebat dacă este vorba despre o dronă mai veche. "Scopul unor astfel de investigaţii este tocmai de a aduce precizie unei posibile concluzii. Există şi posibilitatea să fie echipament de mult mai multă vreme. E scopul pentru care se fac astfel de cercetări", a explicat ministrul Apărării.
Întrebat cine i-a furnizat preşedintelui Klaus Iohannis informaţii greşite în condiţiile în care marţi, preşedintele a afirmat că nu a căzut nicio dronă sau componentă a unei drone în România, Angel Tîlvăr a răspuns: "Eu i-am furnizat această informaţie pentru că la momentul când am făcut prima comunicare pe această speţă, toate datele pe care le-am avut puse la dispoziţie de către colegii mei din cadrul MApN duceau la această concluzie. Avem măsuri de vigilenţă pe această zonă, de multă vreme".
S-a încercat ascunderea incidentului? Tîlvăr: Informaţiile erau corecte
El a mai fost întrebat dacă s-a încercat ascunderea acestei informaţii, în condiţiile în care oficiali ucraineni susţin de luni că o dronă ar fi căzut în România.
"Informaţiile pe care le aveam erau corecte. În ceea ce priveşte faptul că alţii au ieşit cu alt gen de comunicare vreau să vă aduc aminte că şi atunci când s-a pus problema că rachetele ruseşti au intrat în spaţiul naţional al României venind din Moldova şi atunci alţii au spus că spaţiul a fost încălcat, iar noi am ieşit şi am spus că nu a fost încălcat şi am avut dreptate. Şi atunci când a fost incidentul în Polonia au fost tot felul de puncte de vedere exprimate în multe locuri din Europa iar noi am informat cu corectitudine", a explicat Tîlvăr.