Bucăţi dintr-o dronă rusească, găsite pe teritoriul României. Tîlvăr confirmă după ce MApN, Iohannis şi Ciolacu au negat timp de 2 zile
Război în Ucraina. Ministerul Apărării a confirmat că marţi seară au fost găsite în Tulcea bucăți ce par a fi de dronă. Pentru moment, nu este clar dacă a fost un atac direct sau un ricoșeu. Analişti străini au geolocalizat încă de marţi seară imaginile publicate de ucraineni şi au ajuns la concluzia că în dimineața zilei de 4 septembrie "foarte probabil o dronă rusească Shahed s-a prăbușit și a explodat în România, cel mai probabil după ce a fost lovită de apărarea aeriană ucraineană". Este vorba de atacul asupra portului Izmail din noaptea de duminică spre luni.
Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României. Informaţia a fost confirmată de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, la Antena 3 CNN. "În această zonă, pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii, în spaţiul public, şi confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi dintr-o dronă", a declarat, miercuri, ministrul Tîlvăr în timpul unei vizite în judeţul Tulcea.
Potrivit unor surse guvernamentale, bucăţile de dronă găsite pe teritoriul României ar putea sa fie mai vechi şi să nu provină de la atacul aerian rusesc asupra portului ucrainean Izmail. Conform acestora, bucata se află la 100 de metri de apă, într-o zonă cu vegetaţie abundentă.
MApN: Elemente care ar putea aparţine unei drone, descoperite în Deltă
Elemente care ar putea aparţine unei drone au fost descoperite în Deltă, iar provenienţa acestora va fi investigată, ministrul Apărării Naţionale se află la faţa locului, a declarat pentru purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu pentru Agerpres. Ministrul Angel Tîlvăr, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu şi şeful Forţelor Aeriene Române, Viorel Pană au fost la Ceatalchioi şi se îndreaptă spre Chilia Veche.
- Dovada că o dronă rusească a lovit România. Analiştii străini dau dreptate Ucrainei şi îi contrazic pe...
- Kievul insistă ca s-a prăbușit o dronă rusească în România, Bucureștiul asigură că nu. Presa ucraineană:...
- Iohannis neagă cu vehemență că o dronă a armatei ruse a căzut în România. "Am verificat absolut tot şi pot...
- Ministrul Apărării: Piloţii ucraineni pot fi instruiţi pe bază contractuală, românii au prioritate la F-16. Ce...
- Ucraina: O dronă rusească a căzut pe malul românesc al Dunării noaptea trecută. MApN neagă categoric informaţia
Potrivit lui Spînu, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, echipele MApN au descoperit elemente care ar putea fi resturi de dronă, dar o investigaţie se va defăşura, pentru a afla provenienţa dronelor. Purtătorul de cuvânt al MApN a subliniat că nu se poate face o legătură de cauzalitate între aceste resturi şi atacurile anterioare asupra ţintelor ucrainene de la graniţa cu România. În acest context au loc discuţii privind întărirea posibilităţii de monitorizare şi de securizare a spaţiului aerian din zonă.
Deşi ieri ministrul Apărării Angel Tîlvăr, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Klaus Iohannis au negat cu vehemență că o dronă a armatei ruse a căzut în România, experţi străini de la grupul OSINT GeoConfirmed au concluzionat că în dimineața zilei de 4 septembrie o dronă rusească Shahed s-a prăbușit și a explodat în interiorul României (membru NATO). Ei adaugă însă că drona a fost cel mai probabil lovită şi sau deviată de apărarea ucraineană. Prin urmare nu ar fi vorba de un atac intenţionat sau o greşeală din partea ruşilor.
GeoConfirmed, un grup de analişti de informaţii din surse deschise, a publicat marţi seară pe platforma X, fosta Twitter, o analiză în care susţine că a geolocalizat împreună cu alţi colaboratori locul unde s-a prăbuşit drona, mai exact pe malul românesc al Dunării. Coordonatele oferite sunt: 45.328864, 28.803601.
Un ofițer militar ucrainean (în rezervă) care publică în mod frecvent pe Twitter comentarii, analize şi informaţii despre războiul din Ucraina, sub pseudonimul Tatarigami a obţinut imagini din satelit şi în urma unei cercetări a stablit că incidentul a avut loc pe teritoriul României, ba chiar a mers mai departe şi "a identificat cu precizie locul impactului": în zona localităţii Plauru, la graniţa cu Ucraina.
Ucraina insistă că o dronă rusească s-a prăbușit în România, deşi toate autorităţile de la Bucureşti neagă
Presa ucraineană şi mai mulţi oficiali au distribuit luni şi marţi filmări şi fotografii care ar fi surprins momentul în care drona rusească a explodat pe malul românesc al Dunării. Jurnaliştii din Ucraina ironizează reacţia oficialilor de la Bucureşti, care au negat incidentul. Poziția României, ţară membră în NATO, este "amorfă și fără coloană vertebrală", a criticat o publicaţie.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, a declarat luni că una dintre dronele folosite de ruşi în atacul din cursul nopţii asupra portului ucrainean de la Dunăre Izmail a căzut pe teritoriul României. Ministrul Apărării de la Bucureşti a negat imediat informaţiile."Infirm în mod categoric că drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României".
Marţi, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat pentru Agerpres că "Ministerul Apărării a negat faptul că drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional şi a făcut-o în cunoştinţă de cauză, pentru că... suntem prezenţi prin tot ce înseamnă capabilităţi menite să avertizeze şi să monitorizeze situaţia din zonă, motiv pentru care informaţiile pe care noi le dăm sunt sub semnul acurateţii şi al corectitudinii din toate punctele de vedere."
Preşedintele Iohannis neagă incidentul, dar recunoaşte că atacurile ruşilor aproape de Dunăre sunt un motiv de îngrijorare."Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional, am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia: Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă, da, suntem îngrijoraţi, fiindcă aceste atacuri au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească" a declarat marţi şi Klaus Iohannis. Şi premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că nu se confirmă informaţiile referitoare la dronele care ar fi căzut pe teritoriul României.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰