Medicul rezident care l-a salvat pe Florin Busuioc nu vrea să plece din țară. Infarctul actorului scoate la iveală haosul din Sănătate
În România, un infarct poate duce la moarte sigură. Avem spitale, avem clinici, nu avem medici. Sau ne-încurcăm în acte până să îi angajăm. Actorul Florin Busuioc a fost în pericol de moarte la Craiova. Iar cazul lui a scos la iveală o problemă gravă a sistemului sanitar românesc.
De Redactia Observator la 07.11.2018, 20:56În România, într-un oraş universitar, un infarct poate duce la moarte sigură. Avem spitale, avem clinici, nu avem medici. Sau ne-încurcăm în acte până să îi angajăm. Actorul Florin Busuioc a fost în pericol de moarte la Craiova. Iar cazul lui a scos la iveală o problemă gravă a sistemului sanitar românesc.
La câteva minute după aplauzele publicului, un apel la 112 chema o amulanţă SMURD la Filarmonica din Craiova, unde tocmai se încheiase un spectacol de teatru. Actorul Florin Busuioc suferise un infarct, în spatele cortinei.
În stop cardio-respirator, pacientul a ajuns la urgenţe, unde s-a declanşat haosul. Craiova are o clinică modernă de chirurgie cardiovasculară, nu şi medici specialişti şi linie de gardă. S-au dat telefoane, şeful clinicii nu a răspuns, în ultimul moment, doi medici tineri au acceptat să vină de acasă şi să preia pacientul. Unul e medic primar cardiolog, celălalt rezident. La spital li s-a alăturat al treilea medic, specialist în electrofiziologie.
Octavian Istrătoaie, şeful Clinicii de Cardiologie din Craiova: E o procedura de salvare a unei vieti, trebuie sa-mi dau eu acordul ca sa salvezi o viata, ce e prostia asta? Nu avem numărul de personal necesar ca să asiguram permanența acestor gesturi și acte medicale.
În mod normal, urgenţele cardiace sunt trimise la Bucureşti, doar că ceaţa a ţinut la sol elicopterul SMURD. În astfel de cazuri, la fiecare minut, şansele de supravieţuire scad cu 10 %. Echipa de intervenţie i-a făcut pacientului o tromboliză pentru a-i dizolva cheagul de sânge de pe artere. Apoi a procedat la implantarea unui stent, pentru reluarea circulaţiei sângelui.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Dacă un memorandum stă două luni la minister, atunci avem o problemă, atunci eu am o problemă.
Şefii clinicii aşteaptă şi acum ordinul Guvernului pentru deblocarea posturilor. Modestia unui medic tânăr, care a salvat o viaţă, fără să fie sigur că spitalul îi va oferi un post, anul viitor, când îşi va termina rezidenţiatul, e un semn că, în sistemul de sănătate din România, mai e speranţă.
"Sunt de aici, sunt oltean, o să vreau să rămân în Craiova. Am fost la specializări în alte ţări, într-adevăr este frumos, dar nu m-am gândit niciodată să părăsesc ţara", a spus Eugen Ţieranu, medicul rezident care a făcut parte din echipa chirurgicală.
În România, la fiecare 30 de minute, un român moare, din cauza unui infarct.