Cum acționau indivizii care s-au dat drept părintele Necula şi au cerut bani
Mare atenţie cu cine interacţionaţi pe Facebook şi mai ales cui vreţi să donaţi bani! Fondatoarea fenomenului Zurli a fost la un pas să fie înşelată de indivizi care au creat un cont fals cu identitatea preotului Constantin Necula.
De Redactia Observator la 25.01.2020, 01:07- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Mare atenţie cu cine interacţionaţi pe Facebook şi mai ales cui vreţi să donaţi bani! Fondatoarea fenomenului Zurli a fost la un pas să fie înşelată de indivizi care au creat un cont fals cu identitatea preotului Constantin Necula. Escrocii au inventat o poveste care ar fi făcut pe oricine să bage adânc mâna în buzunar pentru a ajuta. Aşa sperau că vor obţine aproape 90.000 de euro.
Mirela Retegan, fondatoarea Zurli: Ieri dimineaţă, mi-a scris pe Facebook părintele Necula şi mă ruga să-l ajut. Spunea că are cancer la pancreas, că are nevoie de 87.000 de euro urgent. Dacă pe mine, jurnalist cu 20 de ani de experienţă, au reuşit să mă păcălească, nici nu vreau să mă gândesc ce pot să facă în cazul oamenilor simpli. Atunci când e vorba de cineva pe care-l iubeşti, nu mai stai să verifici
Fără să pună vreo clipă la îndoială identitatea celui care cerea aproape 90 de mii de euro, fondatoarea Zurli s-a chinuit timp de două ore să ajute. Unul dintre oamenii la care a apelat a descoperit la timp că era vorba de o înşelăciune.
Mirela Retegan, fondatoarea Zurli: Abia atunci îl sun pe părintele Necula, pe adevăratul părinte Necula, care-mi spune că de patru ori i s-a furat identitatea şi că acest escroc face bani în felul acesta
Tocmai din cauza escrocilor, preotul spune că a renunţat de un an la site-urile de socializare.
Constantin Necula, preot: Am mai trecut prin situaţii în care am putut să combatem exact infracţiuni. De data aceasta pare că sunt mult mai performanţi pentru că se readaptează foarte uşor în ciuda prietenilor mei specializaţi în "hackereală"
Aseară, printr-o postare pe Facebook, Mirela Retegan a alertat şi internauţii. Mulţi dintre ei ştiau de pericolul din spatele profilului fals: "Am păţit la fel cu acest cont de Facebook. Îmi zicea că o să se întâmple ceva groaznic cu copiii mei şi are nevoie de bani să rezolve situația".
Pe o altă pagină, oamenii au semnalat că indivizii au cerut chiar şi date de pe carduri ca să poată retrage în voie bani din conturi. Sumele sunt de ordinul miilor de lei.
Cel mai frecvent, conturile false au un număr mare de postări într-o perioadă foarte scurtă de timp şi nu oferă informaţii despre locul de muncă sau studiile persoanei.
Trebuie să raportaţi conturile respective, iar în maximum două zile vor fi închise. Niciodată nu daţi informaţii despre cardurile bancare pentru că în doar câteva minute acestea vor fi golite.
Constantin Necula, preot: Îi rog pe toţi cei care au fost fraieriţi de aceşti nemernici, că bănuiesc că nu e unul singur, să depună plângere, pur şi simplu, la Poliţie
Până acum, escrocii nu au fost identificaţi, iar pagina creată de ei este încă activă.
În 2019, Facebook a șters peste 5,4 miliarde de conturi false. Un număr aproape dublu faţă de anul anterior.
Marius Geru, specialist social media: Reţelele sociale găsesc din ce în ce mai greu soluţii să controleze acest fenomen. Au anumiţi algoritmi de inteligenţă artificială care pe baza unor repere încearcă să identifice conturile false
În ceea ce priveşte furtul de identitate în online, în mai multe ţări, este infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea. În Franţa, un bărbat care a creat un cont fals de Facebook a primit cinci luni în spatele gratiilor.