Fenomen mai puţin obişnuit pe litoralul românesc. O furtună de nisip s-a pornit din senin
Un fenomen mai puţin obişnuit a avut loc în această dimineaţă la malul mării. În sudul litoralului, o furtună de nisip s-a pornit din senin, iar câteva bănci au fost luate pe sus. Mulţi s-au grăbit să asocieze fenomenul cu o minitornadă.
De Redactia Observator la 13.09.2018, 20:45Un fenomen mai puţin obişnuit a avut loc în această dimineaţă la malul mării. În sudul litoralului, o furtună de nisip s-a pornit din senin, iar câteva bănci au fost luate pe sus. Mulţi s-au grăbit să asocieze fenomenul cu o minitornadă. Pentru o perioadă scurtă de timp, vântul a lovit cu 50 de kilometri pe oră.
Sunt imagini surprinse de un turist pe o plajă din Venus. Se observă cum vârtejul format pe ţărm mută câteva bănci din lemn. Una dintre ele este purtată de vânt câţiva metri.
Deşi unii au crezut iniţial că poate fi o minitornadă, specialiştii vorbesc despre un vârtej. Vântul nu a avut mai mult de 50 de kilometri pe oră şi, în mod normal, un astfel de fenomen produce doar pagube minore.
Cătălin Marinescu, meteorolog: "De obicei se formează în zone cu presiune ridicată, fără niciun fel de legătură cu fenomene mai dure de tipul tornadelor. Pentru acceste vartejuri cărora li se mai spune şi Devils, avem nevoie de o presiune atmosferă ridicată, pe când pentru tornade, de presiune atmoserică mai scăzută."
Totuşi la malul mării au mai avut loc în acest an fenomene neobişnuite. În iunie, la Vama Veche turiştii au surprins în larg o tornadă, după ce imagini similare fuseseră văzute şi la câţiva kilometri de ţărmul ucrainean.
Se numesc mai exact trombe marine şi pot dura chiar şi câteva zeci de minute. Se formează când de pe uscat vine o cantitate de aer cald care se întâlnşte cu frontul de aer rece, din larg.
Cele mai periculoase rămân însă tornadele formate pe uscat. Tot la începutul verii, în apropiere de Cetatea Histria, în Constanţa, un fuior, adică un început de tornadă, a unit câmpul de cer. Nu a provocat însă pagube.