CSM analizează proiectele privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să analizeze, miercuri, solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse şi pentru modificarea şi completarea Codurilor penale.
De Redactia Observator la 25.01.2017, 08:07- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să analizeze, miercuri, solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse şi pentru modificarea şi completarea Codurilor penale.
Potrivit proiectului, pus în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată.
Potrivit documentului, de graţiere nu beneficiază recidiviştii şi cei care au comis o serie de infracţiuni prevăzute de Codul penal sau de legi speciale, enumerate în proiect.
Se graţiază însă, în parte, cu reducerea la jumătate, pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la cinci ani.
Măsura se va aplica şi celor diagnosticaţi cu boli incurabile în faze terminale.
Potrivit documentului, nu beneficiază de graţierea în întregime a pedepselor de până la 5 ani de închisoare persoanele care au comis o serie de infracţiuni prevăzute de Codul penal. Printre aceste se numără infracţiunile contra siguranţei statului, omorul, vătămarea corporală gravă, loviturile cauzatoare de moarte, lipsirea de libertate, violarea de domiciliu, şantajul, infracţiunile sexuale, tâlhăria, pirateria sau evadarea.
De graţiere nu beneficează nici persoanele condamnate pentru fapte precum luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, trafic de persoane, trafic de droguri, trafic de migranţi sau fraude informatice.
De asemenea, sunt excluse cele condamnate pentru o serie de infracţiuni reglementate prin legi speciale, printre care şi Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Potrivit documentului, abuzul în serviciu va fi considerat infracţiune doar în cazul producerii unei pagube de peste 200.000 de lei, iar limita maximă a pedepsei se reduce de la 7 la 3 ani de închisoare.
Sursă: Agerpres