Antena LIVE

Greşeli în lanţ comise în cazul pacientei incendiate la Floreasca

Greşeli ce ţin de abecedarul chirurgiei au dus la incendierea unei bolnave pe masa de operaţii la Floreasca. Pacienta arsă nu avea alergie la iod şi a fost dezinfectată cu un biocid greşit, extrem de inflamabil. În plus, medicii au folosit o cantitate uriaşă, iar apoi au pornit bisturiul electric.

De la 07.01.2020, 19:38

Greşeli ce ţin de abecedarul chirurgiei au dus la incendierea unei bolnave pe masa de operaţii la Floreasca. Pacienta arsă nu avea alergie la iod şi a fost dezinfectată cu un biocid greşit, extrem de inflamabil. În plus, medicii au folosit o cantitate uriaşă, iar apoi au pornit bisturiul electric. În sala de operaţii au intrat rezidenţi şi doctori chemaţi de acasă, deşi intervenţia trebuia făcută de echipa de gardă. Totuşi o decizie de moment a prevenit o catastrofă. Avem mărturii dramatice din sala de operaţii, dar vă avertizez că sunt informaţii cu puternic impact emoţional.

Victor Costache, ministrul Sănătăţii: M-a şocat întregul eveniment şi faptul că s-a pierdut un pacient din cauza acestei erori care pleacă de la abecedarul chirurgical

Reguli de bază în chirurgie au fost încălcate în sala de operaţie de la Spitalul Floreasca, arată raportul corpului de control al Ministerului Sănătăţii. Prima greşeală: pacienta care a luat foc pe masă nu avea alergie la iod, spun oficialii, ci la un medicament, Furazolidon. 

Medicii nu i-au făcut niciun test pentru confirmarea alergiei, dar au ales să folosească un dezinfectant care nu conţine iod. În schimb, e extrem de inflamabil. Un biocid care are o concentraţie de alcool de 89 %.

Victor Costache, ministrul Sănătăţii: Biocidul utilizat pentru dezinfecţia câmpului operator este avizat şi este conceput să fie folosit numai pentru dezinfecţia chirurgicală a mâinilor echipei operatorii şi nu pentru dezinfecţia pacienţilor

Şase oameni erau în sala de operaţie. Un medic specialist, doi rezidenţi, două asistente şi un anestezist. Raportul Corpului de Control arată că rezidentul din anul 5 a turnat 200 de mililitri de dezinfectant pe pacientă. Adică de patru ori mai mult decât ar fi trebuit. Echipa medicală nu a aşteptat uscarea substanţei înainte de a porni bisturiul electric. 

Mioara Comana, şefa Inspecţiei Sanitare de Stat: Este puternic inflamabilă. Atenţie foarte mare, scrie pe aviz, să nu ia contact cu surse de căldură, scântei, fum şi aşa mai departe. S-a dat puţin pe corpul pacientului, după care s-a luat o tăviţă, s-a turnat toată cantitatea care evident s-a dus de jur împrejur

Raportul Ministerului Sănătăţii arată mobilizarea haotică din sala de operaţii, dar şi o decizie vitală pe care a luat-o medicul anestezist: dacă nu oprea la timp tubul de oxigen, sala de operaţii ar fi putut sări în aer. 

"În timp ce medicul anestezist pregătea montarea cateterului venos central a auzit pe unul din chirurgi că strigă „foc" și că încearcă să înlăture câmpurile operatorii de pe pacientă și, în același timp, cere apă. Acela a fost momentul când eu am oprit agentul inhalator, ținând cu o mână sonda de intubație orotraheală", se arată în raportul Corpului de Control.

Şeful demis al secţiei de Chirurgie, Mircea Beuran, a susţinut că, deşi nu se afla în spital, le-a trimis recomandări medicilor. 

"Le-am spus să intervină de urgență pentru hemostază (hemoragie internă și externă) formă severă. De asemenea, i-am asigurat că vin și eu și mă atașez echipei. Fiind o intervenție, în fișa postului meu se prevede ca șeful secției să intervină", a spus Mircea Beuran.

Grav este şi faptul că echipa de medici care asigura garda în acea zi nu a participat la operaţia pacientei, deşi aşa prevede protocolul. În schimb, au venit chirurgi de acasă. 

Cazul deschide o cutie a Pandorei la Floreasca. 

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii s-a reîntors la Spitalul Floreasca pentru că există informaţii că profesorul Mircea Beuran a folosit acest dezinfectant la zeci de alţi pacienţi. Ministrul Victor Costache face apel la toţi bolnavii care au suferit arsuri în timpul intervenţiilor să le semnaleze. 

Spitalul a fost amendat cu suma de 20 de mii de lei, iar sancţiuni au primit şi profesorul Beuran şi cei din echipa operatorie. Măsurile au stârnit revolta mai multor medici şi pacienţi care îl susţin pe chirurgul demis. 

În dosarul penal deschis în acest caz astăzi s-au făcut şi primele audieri. Au fost chemaţi să dea explicaţii doi asistenţi, iar în următoarele zile vor ajunge la audieri toţi cei implicaţi în această tragedie. 

Ți-a plăcut acest articol?

floreasca beuran sanatate ministru pacienta spital operatie
Întrebarea zilei
V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Ce trebuie să știe toți românii care returnează ambalaje SGR. Este obligația...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate...
CaTine
Publicat 18.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu...
Useit
Publicat 18.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024