Antena LIVE

Curs valutar

Video

Gripa a făcut a treia victimă în România, un copil de doar 3 ani. Medicii avertizează: trimitem copiii la îmbolnăvire sigură fără măsuri stricte

Şcolile se redeschid luni într-o Românie aflată în stare de alertă epidemică. În nişte clase aglomerate, înghesuite şi prost aerisite, pentru că ne e frică să nu fie curent. Autorităţile recomandă măsuri de protecţie. Recomandă, dar n-au cum să oblige pe nimeni să poarte mască, de exemplu. Practic, avem toate datele să ne îndreptăm rapid şi sigur spre o gravă epidemie de gripă. Primele decese au fost deja înregistrate. Unul, chiar azi, un copil de numai 3 ani.

De la 06.01.2023, 19:31
WhatsApp
Galerie (2)
Gripa a făcut a treia victimă în România, un copil de doar 3 ani

Dr. Marcel Albean, purtător de cuvânt Spitalul de Pediatrie Brașov: Internat cu o pneumonie gripală. Starea s-a agravat şi a trebuit mutat pe Terapie Intensivă, unde a fost intubat. A venit într-o stare destul de avansată şi decesul s-a produs prin stop cardio-respirator.

După două zile de chin, băieţelul de numai 3 ani s-a stins. Ieri, o tânără de 25 de ani, fără probleme de sănătate, a murit tot din cauza gripei într-un spital din Bucureşti. De mai bine de o lună, la camera de gardă din spitalele României e ca pe front. Holurile sunt pline, saloanele veşnic ocupate, iar medicii epuizaţi.

Sincron Valeria Herdea, medic de familie şi pediatru: Aproximativ 80% dintre prezentări sunt cazuri de gripă. Dacă vremea se schimbă şi se răceşte, s-ar putea să avem un număr mai mare de prezentări decât acum.

În plus, de luni, peste 3 milioane de copii revin la şcoală sau la grădiniţă. Evident, dacă sunt sănătoşi. Dacă nu, există riscul ca virusul să fie în incubaţie. Iar răspândirea lui e o chestiune de ore.

Pe acelaşi subiect

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru: În interior sunt riscurile mari, mai ales cum la noi la români ne e frică de curent și nu aerisim. Școala trebuie să înceapă, e normal să înceapă. Sunt două lucruri importante, să știm să tușim, adică să acoperim tusea cu cotul, să tușim adică aici, nu în mână și după aceea să atingem suprafețe, iar pentru școlari ar fi foarte bine să aerisim frecvent clasele, iar cei mari să poarte mască.

Sunt doar câteva recomandări pe care Ministerul Sănătăţii le face. Însă nimeni nu poate obliga profesorii sau elevii să poarte mască.

Andreea Petrescu, reporter Observator: Între 26 şi 30 de elevi încap într-o astfel de sală de clasă. Dacă un singur elev vine bolnav la şcoală şi strănută va fi practic imposbil să nu-i infecteze şi pe ceilalţi colegi, în condiţiile în care nu se poate păstra o distanţă mai mare de 80 de centimetri între fiecare.

Profesorii sunt cei care poartă principala răspundere

Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației: Nu vorbim de un consult medical, nu vorbim de un act medical, vorbim de o discuţie de un minut cu copiii şi observarea atentă dacă aceştia prezintă simptome. În cazul acesta este anunţată familia pentru a merge cu copilul la medicul de familie.

Iar medicul de familie va avea la uşă nu doar o avalanşă de mici pacienţi, ci şi o lungă listă cu cereri de concediu din partea părinţilor.

Sincron Sandra Alexiu, medic de familie: Pentru copiii mici, părinţii pot lua concediu de îngrijire copil bolnav şi pot să stea acasă până la 14 zile într-un singur episod şi maxim 45 de zile pe an pentru fiecare copil. În cazul în care o mamă are doi copii sau are gemeni, evident că numărul de zile se dublează.

Situaţia se complică atunci când copilul e mai mare de 7 ani. Părintele nu mai primeşte concediu medical, conform legii.

Dr. Mihai Craiu: Ce e deosebit față de alți ani este numărul mare de cazuri noi. În ultimele zile, toate testele de gripă pe care le-am făcut, jumătate dintre ele au fost pozitive. Febra, dureri de cap, de mușchi, de oase, tuse, strănutat și manifestări digestive. Cei mai mulți copii au și grețuri și vărsături, adică nu pare numai o răceala obișnuită.

Incubația în gripă este relativ scurtă. Adică din momentul în care te-ai infectat până apar primele semne dureaza foarte puțin. De aceea, cred că un pacient care este deja bolnav, asa cum recomandă toți epidemiologii, ar trebui să stea acasă atâta vreme cât are febră înaltă, stranută și tușește. Adică ar putea să transmită virusul gripal prin picăturile către colegii săi sau către profesorii săi în grădiniță sau în școală.

De aceea, mesajul cel mai important pentru părinți este - un copil la debutul bolii ar trebui să stea acasă. Un copil care a avut gripă, care a fost văzut de medic, care a primit tratament, și încă mai are obstrucție nazală sau mai tușește puțin, dar nu mai are febră și are stare generală bună, el nu e contagios pentru colegii săi.

Spre deosebire de celelalte viroze respiratorii gripa se manifestă repede și violent. Adică, dimineața aparent ești bine și dupa amiază ai febra, frisoane, dureri de cap, deci este fparte rapidă si foarte violentă agravarea simptomatologiei.

Încurajez pe toți părinții care au copii la ora actuală, să meargă la medicul de familie, să meargă la unitățile de primiri urgențe în cazul în care sunt semne evidente de gripă pentru evaluare si testare. În principiu, incubația în gripă se măsoară în zeci de ore, deci e foarte scurtă. Uneori, m-am întâlnit cu un pacient care are gripă. Modul în care trebuie să tușim corect este acesta, adică în cot, nu să punem mâna și ulterior să atingem clanța sau banca sau colegul, cum de altfel se întâmplă destul de frecvent. Solutia ideală pe termen scurt este folosirea la copii mari, la școlari, a măștii.

Andreea Petrescu

A început ca o joacă în urmă cu aproape 20 de ani și s-a transformat repede în meserie. Undeva pe parcurs a devenit pasiune și chiar o boală pe care nu vreau să o vindec. ...

gripa epidemie medic scoala copii
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024