Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video A început sezonul vaccinării antigripale. Unii oameni sunt reticenţi la efectele serului: "De la pandemie n-am încredere"

Prima săptămână din luna octombrie este dedicată prevenţiei împotriva gripei, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament. În România, rata de vaccinare antigripală este de doar 9,5%, conform datelor INS. Numai în sezonul trecut, numărul cazurilor de infecţie respiratorie a crescut cu peste 30% faţă de anul precedent. 

de Andrei Naiţă

la 03.10.2024 , 08:14

Deşi de multe ori este considerată o afecţiune banală, medicii atrag atenţia că gripa este o boală contagioasă ce poate cauza chiar deces. Vestea bună e că există câteva metode de prevenţie.

"Evitarea contactului cu persoanele bolnave, evitarea spaţiilor aglomerate, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun riguros şi insistent, aerisirea spaţiilor, purtarea măştii în spaţiile aglomerate şi la contactul cu persoanele bolnave şi, nu în ultimul rând, prin vaccinarea antigripală", explică Maria Hirist, epidemiolog.

Cum poţi obţine vaccinul gratuit

Vezi și

Serul este deja în farmaciile din toată ţara, iar specialiştii din sănătate recomandă vaccinarea antigripală mai ales în cazul categoriilor de risc. Beneficiază de reţete compensate 100% eliberate de medicii de familie categoriile de asiguraţi peste 45 de ani cu boli cronice asociate, cei peste 65 de ani şi copiii până la 19 ani.

Alţi oameni recurg însă la alte metode de prevenţie. "De la pandemie n-am încredere în chestiile astea şi nu... Nu mă vaccinez, dar previn cu miere dimineaţa, ceaiuri calde, vitamina C intravenos", ne-au spus alte persoane.

În România, în sezonul 2023 – 2024, au fost cofirmate peste 2.200 de cazuri de gripă.

Andrei Naiţă Like
Întrebarea zilei
Credeți că scrisul de mână are beneficii care nu pot fi înlocuite de tehnologie?
Observator » Evenimente » A început sezonul vaccinării antigripale. Unii oameni sunt reticenţi la efectele serului: "De la pandemie n-am încredere"