Legendele sportului românesc, despre atitudinea necesară în vremuri de criză. Simona Halep, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi şi Ion Ţiriac, interviu exclusiv pentru Observator
Teamă, incertitudine, disperare uneori. Sunt sentimente normale în vremuri de criză. Într-un exerciţiu de sinceritate fără precedent, Simona Halep, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi şi Ion Ţiriac povestesc pentru Observator despre fricile prin care au trecut în pandemie. Dacă marii campioni o recunosc, toţi o putem face. Şi trebuie să punem, fiecare, scutul sub formă de mască. Nu de teama amenzilor, ci de teama unui viitor care nu mai vine.
De Redactia Observator la 19.08.2020, 22:51- Simona Halep, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi și Ion Țiriac au vorbit despre modul în care au trecut prin pandemia de coronavirus.
O întâlnire rară, într-un context greu de imaginat în urmă cu doar câteva luni. Cu măşti, dar fără mască.
Alessandra Stoicescu: Am în faţa mea acei români al căror nume este pe buzele tuturor: Simona Halep, Ion Ţiriac şi Gheorghe Hagi.
Avem însă un careu de aşi, primul român de 10 din istorie.
Alessandra Stoicescu: Marea noastră campioană Nadia Comăneci este în direct cu noi din Statele Unite. Îmbrăţişări de aici, de la distanţă.
Nadia Comăneci: Vă salut cu drag, sunt în Oklahoma. Vizavi e sala de gimnastică şi de fapt aici sunt în făbricuţa care produce costume de gimnastică şi de curând măşti.
Alessandra Stoicescu: Bravo, ce frumoase sunt, ce frumoase sunt.
Tăvălugul ce a cuprins planeta i-a afectat profund şi pe campionii noştri.
Ion Țiriac: Nu mai e nevoie de un Al Treilea Război Mondial. Noi suntem într-un Al Treilea Război Mondial fără arme, fără nimic, pe tot globul ăsta. Suferim toţi din cauza unui microb.
Alessandra Stoicescu: Ce v-a fost cel mai greu? Să anulezi toate angajamentele, tot ce ai făcut până acum?
Nadia Comăneci: A fost un şoc total în martie, când s-au închis toate, în afară de farmacii şi alimentare. Nu am ştiut ce să facem, nu am avut niciun fel de informaţie, ne-am uitat pe lista bussinesurilor esenţiale şi am aflat că, deoarece suntem un club privat şi suntem proprietari, avem voie să mergem şi să curăţăm această sală de gimnastică. Plecam de acasă și veneam la sală, deschideam sala, ne duceam pe covorul de gimnastică, alergam puțin, eu, soțul meu și Dylan, deoarece era închis pentru public. Noi măcar aveam un loc unde să ne ducem și de unde să venim.
Ion Țiriac: Eu de 65 de ani nu fac nimic în fiecare săptămână decât mă mut dintr-un loc în altul. Eu n-am dormit mai mult de zece zile în acelaşi pat. Mie treaba asta nu numai că-mi lipseşte, dar ca să ajung la ora unu şi nu ştiu ce să fac până a doua zi la ora opt când trebuie să mănânc, asta mă loveşte la cap.
Pentru Simona Halep, antrenamentul şi odihna au fost singurele constante într-o perioadă plină de incertitudini.
Alessandra Stoicescu: Ți-a fost frică, Simona, că ieși din nivelul de care ai nevoie pentru competiții? Ți-a fost frică că pierzi ceva definitiv?
Simona Halep: Am avut așa, o teamă că nivelul meu nu o să mai fie așa de bun ca înainte. Eu nu am stat niciodată mai mult de trei săptămâni pauză totală, ceea ce, acum, fiind patru luni, este un pic altfel. Nu știu la ce să mă aștept când o să revenim la turnee, la efortul zilnic pe care îl făceam, pentru că la meciurile oficiale este mult mai diferit față de antrenamentele pe care noi le facem.
Alţi sportivi, care s-au crezut mai presus de virus, nu au avut răbdare şi au plătit.
Ion Țiriac: Djokovic a fost un pic deplasat la cap ca să adune 500 de oameni într-o discotecă și să stea până la 6 dimineața acolo. Și-au luat-o toți.
Simona Halep: Cred că a fost un pic de inconștiență în momentul acela, acolo, la discotecă. Dacă se respectă regulile cred că se pot face turnee, însă teama este și recunosc că îmi este puțin teamă și la turneele care vin.
Alessandra Stoicescu: La US Open nu te duci?
Simona Halep: Nu am decis încă, dar mai mult că nu mă duc în restricțiile acestea, pentru că mental mi-ar fi foarte dificil și sincer mi-e teamă de izolarea aceasta în caz de ceva. Prefer să stau să joc în Europa și să mă pregătesc pe zgură.
Alessandra Stoicescu: Palermo?
Simona Halep: Palermo este primul și după aceea aș dori să joc Praga și, bineînțeles, Madrid, Roma, Paris, dacă o să fie totul ok. Acesta este obiectivul meu pentru anul în curs.
Ion Țiriac: După US Open, Madrid ar fi primul turneu din Europa, care e turneul meu. Când vii din SUA, ai două săptămâni de carantină. Păi cum faci? S-a terminat și Madridul, s-a terminat și Roma. Deci unde suntem? Trebuie foarte multă grijă cu treaba asta.
Ion Țiriac: Eu la Madrid dacă va trebui să joc, va trebui să fie unu la trei. Aici stă Vasilică, aici liber, liber. Aici mai stă şi Gheorghiţă.
Gheorghe Hagi: Gheorghiţă fiind eu, că mă cheamă Gheorghe.
Ion Țiriac: E o treabă care e foarte greu de conceput.
Pentru a putea măcar spera la o revenire, regulile trebuie respectate cu sfinţenie.
Nadia Comăneci: Eu nu port mască acum pentru că vorbesc cu tine, dar în sala de gimnastică, în afară de copiii care se antrenează, toţi antrenorii sunt obligaţi să poarte mască. E singurul fel în care noi putem să ne continuăm cât de cât munca şi viaţa în noul normal.
Şi noul normal arată aşa: 16 copii în sala de gimnastică la antrenament, câte patru la fiecare aparat.
Nadia Comăneci: Copiii aveau voie să folosească o singură încăpere, să se spele pe mâini și să nu intre în vestiar că era un loc prea mic pentru prea multă lume. Aveau buline pe covor ca să stea la o distanță de doi metri. Totul era gândit în așa fel încât să eliminăm orice fel de pericol.
Gheorghe Hagi: Au fost niște reguli, am încercat să le respectăm 100%, ne-am antrenat așa cum ne-au zis cei care ne conduc. Am început cu patru jucători, după aceea cu șapte, după aia cu 10 și acum încercăm cât mai bine, că o facem pentru noi. Când faci un lucru, nu o faci pentru vecinul, cum e în România, că întotdeauna nouă ne place să vorbim de alții.
Responsabilitatea ar trebui să fie noul sport mondial.
Ion Țiriac: 60% dacă porţi masca elimini riscul să contactezi boala. 50% dacă ai masca, chiar dacă ai contactat boala, cu sau fără simptome, purtând masca tai în jumătate acest risc de a propaga boala. Treburile astea nu sunt numai pentru mine, care am o vârstă şi trebuie să am mai multă grijă. Sunt pentru cei din jur, nepoţi, copii, părinţi, bunici.
Alessandra Stoicescu: Ăsta e unul din motivele pentru care suntem împreună astăzi. Ca să dăm un semnal, să le spunem celor care ne urmăresc de ce trebuie să poarte mască, de ce avem mască acum, nu doar aşa că scrie în lege.
Gheorghe Hagi: În primul rând trebuie să ai grijă de tine. Eu asta le zic şi la jucători. În primul rând, depinzi de tine, numai de tine. Ceilalţi doar te spijină.
Iar spiritul de competiţie rămâne intact. Omenirea are de dat acum proba celei mai importante Olimpiade.
Nadia Comăneci: În momentul de față noi trebuia să plecăm spre Tokyo, spre Olimpiadă, și mă gândesc acum ce putem să facem să creăm un fel de competiție în care să angajăm fiecare oraș și fiecare țară. Să vedem care este locul ce va duce numărul de infectări spre zero.
Proba măştii poate fi câştigată de fiecare dintre noi.
Ion Țiriac: Lumea s-a schimbat. Daţi-vă seama că Globul ăsta de cinci luni nu mai produce decât foloseşte, consumă. Cât om mai putea sta în felul ăsta? O să dureze cel puţin zece ani să recuperăm şi să sperăm că destul de repede o să avem un antidot.
Gheorghe Hagi: Banii îi produce omul. Dacă tu respecţi regulile, îi vei produce. Dacă nu, o să fie greu. Deci nu trebuie să complicăm lucrurile, trebuie să le simplificăm.
Şi este extrem de simplu să avem cu toţii o atitudine de campion.
Gheorghe Hagi: Respectă regulile! Ai grijă de tine, puneţi mască!
Ion Țiriac: Respectaţi regulile, păstraţi distanţa. Masca este importantă, ţineţi-o pe faţă cât se poate.
Nadia Comăneci: Te rog să fii responsabil. Păzeşte-te şi păzeşte-i pe cei din jurul tău. Poartă mască!
Simona Halep: Haideţi să fim responsabili. Să avem grijă de noi şi de cei din jurul vostru!