Hazii din Bistriţa-Năsăud se costumează ca de Haloween pentru a alunga spiritele rele, în ajun de Bobotează
În ajun de Bobotează, localnicii unui sat din Bistriţa-Năsăud se costumează ca de Haloween pentru a alunga spiritele rele. De peste cinci secole, sătenii colindă costumaţi în draci, vârcolaci şi vrăjitoare.
De Redactia Observator la 06.01.2017, 08:27- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
În ajun de Bobotează, localnicii unui sat din Bistriţa-Năsăud se costumează ca de Haloween pentru a alunga spiritele rele. De peste cinci secole, sătenii colindă costumaţi în draci, vârcolaci şi vrăjitoare.
În satul Chintelnic din Bistriţa Năsăud, în Ajunul Bobotezei colindă „Hâzii" care alungă duhurile rele. Aceştia sunt tineri mascaţi în diferite personaje, care mai de care mai pocite, care dau năvală în gospodăriile oamenilor să-i sperie.
Hâzii din Chintelnic personifică moartea, bolile, războiul, în speranţa că întreaga comunitate va fi ferită de aceste nenorociri în anul în curs. Biserica ortodoxa este de acord cu aceste ritualuri stravechi care are dublu scop, atât acela de a spiona casele oamenilor, cât şi de a alunga spiritele rele.
Localnicii sunt însă obişnuiţi şi le oferă prăjituri, vin și chiar bani, mulţumiţi că au alungat spiritele din gospodăriile lor. Grupul de colindători, format din femei, bărbaţi, tineri şi bătrâni, îşi vizitează gazdele costumaţi care mai de care mai înfricoşător.
„Hâzii" sau urâţii în traducere, cum sunt numiţi prin părţile locului, ies an de an pe uliţele localităţii pentru a alunga spiritele rele, care au fost aduse în lume odată cu intrarea în noul an.
Acesta nu este singurul obicei întâlnit în Bistriţa-Năsăud de Bobotează. În mai multe sate din judeţ tinerii fură poarta de la casele cu fete de măritat şi le ascund. Dacă în unele sate proprietarii trebuie să îşi caute poarta prin localitate, în altele „hoţii" sunt aşteptaţi să aducă poarta, în schimbul căreia sunt ospătaţi de proprietari.