Hoţii de buzunare, tot mai activi la metroul din București. Polițiștii explică modul lor de operare
Hoţii de buzunare s-au mutat la metrou. Şi au identificat şi zonele în care pot da lovitură după lovitură. O dovedesc imagini obţinute în exclusivitate de reporterii Observator, care arată cât de uşor le putem cădea victime infractorilor.
De Redactia Observator la 19.12.2018, 21:55Hoţii de buzunare s-au mutat la metrou și au identificat şi zonele în care pot da lovitură după lovitură. O dovedesc imagini obţinute în exclusivitate de reporterii Observator, care arată cât de uşor le putem cădea victime infractorilor. Poliţiştii vin cu sfaturi, mai ales pentru perioada sărbătorilor când suntem mai grăbiţi şi mai puţin atenţi.
O scenă filmată la una dintre gurile de metrou din Bucureşti arată, printre călătorii grăbiţi, şi un hoţ. Are nevoie de o secundă pentru a pune mâna pe un telefon de 4.000 de lei. În acelaşi loc, câteva secunde mai târziu, fură un alt telefon de ultimă generaţie.
În medie, zilnic, 6 persoane rămân fără telefon sau portofel, iar toate victimele au un lucru în comun.
ADRIAN DINU,adjunctul-şef al Brigăzii Poliţiei Transportului Public: Scările rulante sunt o zonă vulnerabilă pentru că acolo se formează aglomeraţia. Pe fondul acelor paşi pe care trebui să îi faci şi a dezechilibrării, nu îţi permite să simţi dacă cineva te atinge sau îţi pune mâna în buzunar. Afundaţi în a citi pe telefon o ştire sau accesând Facebook-ul, uităm de buzunar,uităm de poşetă, uităm de bunurile pe care ar trebui să le protejăm.
Când ies la lumină, până să vină autobuzul sau tramvaiul, hoţii fură şi din staţiile unde călătorii aşteaptă mijloacele de transport în comun. Acum victima e mama unui bebeluş, dar hoţul nu reuşeşte din prima să pună mâna pe telefonul din buzunar. Femeia e urmărită până în mijlocul intersecţiei, după care hoţul predă telefonul unui complice.
ADRIAN DINU,adjunctul-şef al Brigăzii Poliţiei Transportului Public: Lucrează în doi-trei, fiecare având un rol foarte bine stabilit. Cel care trage, cel care forţează, cel care supraveghează şi ulterior cel care va pleca cu bunul sustras. Un hoţ de buzunare, chiar dacă este prins astăzi şi este liber peste două-trei săptămâni, sunt puţine şanse să practice altă meserie decât furtul de buzunare.
Sunt şi momente în care hoţii devin agresivi. Au simţit-o pe propria piele două angajate ale Societăţii de Transport Bucureşti care au îndrăznit să atragă atenţia călătorilor că i-au văzut în acţiune. Femeile au fost coborâte de presupuşii hoţi din mijlocul de transport în comun şi agresate. Dar hoţii sunt capabili să apeleze şi la vorba dulce.
Jumătate dintre hoţii care sunt prinşi în Bucureşti ajung la mediator, se împacă cu victimele şi astfel scapă de dosarele penale. Nici hoţii care sunt trimişi în judecată nu petrec nici măcar o singură zi în spatele gratiilor pentru că primesc pedepse cu suspendare.
Pentru a nu avea probleme cu hoţii, poliţiştii spun că cel mai bine e să ţinem în mână, cât se poate de strâns, telefonul şi portofelul. Sau acestea să fie ţinute într-un buzunar interior.