Ia românească a îmbogăţit patru hackeri din Râmnicu Vâlcea cu aproape 2 milioane de euro
Ia românească a îmbogăţit patru hackeri din Râmnicu Vâlcea. Aceştia au câştigat aproape 2 milioane de euro prin ademenirea străinilor fascinaţi de hainele tradiţionale româneşti.
De Redactia Observator la 22.06.2018, 22:08Ia românească a îmbogăţit patru hackeri din Râmnicu Vâlcea. Aceştia au câştigat aproape 2 milioane de euro prin ademenirea străinilor fascinaţi de hainele tradiţionale româneşti. În loc să plătească 49 de euro pe o ie, victimele au rămas fără toţi banii de pe card. Experţii spun că ţepele online sunt tot mai dese.
Ii româneşti, autentice, cu doar 49 de euro. Asta oferea magazinul online al hackerilor, dar din site nu a mai rămas mare lucru. Domeniul e acum sechestrat, iar vizitatorii află că procurorii au intrat pe fir.
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliţiei Române: "Prejudiciul este estimat la peste 8 milioane de lei, iar poliţiştii au identificat peste 20.000 de tranzacţii frauduloase."
Practic, clienţii credeau că fac o singură plată online şi completau un formular cu toate datele lor personale. Ţeapa poartă denumirea de "fraudă tip Râmnicu Vâlcea" ca urmare a atacurilor date în mod repetat de comunitatea de hackeri din localitate.
Bogdan Botezatu, specialist în fraude informatice: "Păcăleşti utilizatorul să îţi dea datele de pe card. În acel moment, hackerul are practic informaţiile de pe card: data de expirare, cvv, numele deţinătorului şi seria cardului, pe care acesta le poate folosi mai departe pentru cumpărături online."
Doar trei luni a funcţionat site-ul, dar clienţii au venit pe bandă rulantă - atraşi de ideea că pot cumpăra o ie de patru ori mai ieftină decât de pe alte siteuri.
Christina Andrei, designer: "Chiar şi în magazine, în reţeaua mare de magazine, au început să copieze ia românească. 49 de euro e preţ mult prea mic chiar şi pentru o ie făcută la maşina de cusut-brodat. O ie autentică costă cel puţin 200 de euro."
Acum, cei patru tineri sunt în arest, dar fraudele continuă să îi lase pe europeni fără bani. 95 de magazine online cu promoţii false au fost închise doar în ultima săptămână. Proprietarii de magazine spun însă că românii nu ar trebui să se teamă.
Florinel Chis, director al Asociaţiei Române a Magazinelor Online: "Îmi va oferi posibilitatea de a plăti cu cardul având securitate 3D. Adică primesc acel sms prin care confirm. Este un lucru care îmi dă încredere dacă fac achiziţia de la un magazin de la care nu am mai cumpărat. Ulterior plăţii am posibilitatea să fac charge back."
Dar românii merg pe varianta cea mai sigură. 75 la sută dintre cei care fac shopping online în România aleg plata ramburs. Adică plătesc suma datorată după ce primesc obiectele comandate.