Imagini din interiorul Catedralei Mântuirii Neamului, cu o zi înainte de sfinţire
Paisprezece ore ne mai despart de cel mai important eveniment din istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Române! La sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului vor veni 50 de mii de oameni din toată ţara.
De Redactia Observator la 24.11.2018, 20:32Paisprezece ore ne mai despart de cel mai important eveniment din istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Române! La sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului vor veni 50 de mii de oameni din toată ţara. Astăzi, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, considerat părintele spiritual al românilor, a fost adusă în pridvorul lăcaşului de cult.
În urmă cu mai puţin de două ore, a început Slujba de pomenire a Eroilor români, oficiată de Patriarhul Daniel. Există însă şi controverse legate de slujba de mâine: pentru că este încă în şantier, sfinţirea catedralei se va face fără binecuvântarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă dar pe răspunderea Bisericii.
Momentul în care delegația Bisericii Ortodoxe din Grecia a adus racla Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei la Catedrala Mântuirii Neamului a fost unul istoric. Moaştele au fost depuse în paraclisul de la intrare până mâine la prânz, când vor fi aşezate în altar. Şi, pentru prima dată, clopotele Catedralei au răsunat în Capitală.
Primii enoriaşi se adunaseră deja în curtea Catedralei. Au aşteptat cu nerăbdare racla cu osemintele ocrotitorului României, adusă special din Patra. Sfântul Apostol Andrei este cel care a adus creştinismul în ţara noatră şi - de aceea - este considerat părintele spiritual al românilor. A fost ucenicul lui Ioan Botezătorul, iar mai apoi apostolul lui Iisus Hristos. În religie, este cunoscut ca "cel întai chemat".
În ultima zi înainte de la slujba de sfinţire, s-a lucrat la foc continuu. Imagini filmate în interiorul Catedralei arată forfota voluntarilor şi muncitorilor.
În mai puţin de 12 ore, esplanada va fi plină de enoriaşi. Sunt aşteptaţi peste 50 de mii de oameni. Chiar şi în interiorul Catedralei, voluntarii muncesc pentru ca totul să fie perfect. S-au pus covoarele, s-au aşezat scaunele, dar şi florile decorative.
Însă, în interior, vor intra doar 2.000 de oameni, care au primit invitaţii. Vor fi reprezentanţi ai Bisericii, politicieni şi cei care au contribuit la ridicarea lăcaşului, considerat a fi cea mai înaltă catedrală ortodoxă din lume. Restul credincioşilor vor urmări slujba oficiată de Patriarhul Daniel şi Sanctitatea Sa Bartolomeu I pe două ecrane uriaşe. Enoriaşii din toată ţara vor fi aduşi cu 700 de autocare. Primii au plecat deja spre Bucureşti.
Slujba de mâine nu este însă lipsită de controverse. Reprezentanţii ISU au anunţat că lăcaşul de cult nu are autorizaţie de securitate la incendiu pentru că lucrările nu sunt încă finalizate. <INTRA CARTON> Reprezentanţii Patriarhiei confirmă acest lucru, dar adaugă că siguranţa enoriaşilor nu este pusă în pericol. Totuşi, ieri, constructorul ctedralei a fost amendat de ISU cu zece mii de lei.
La ora 17, părintele Patriarh Daniel a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc, căzuţi în timpul Primului Război Mondial. O listă cu numele lor a fost depusă la piciorul Sfintei Mese din Altar.
Înainte de slujbă, Preafericitul împreună cu Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, au avut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni.
Şeful statului nu va participa însă la Slujba de Sfinţire, pentru că va fi prezent la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles.