Încep protestele după OUG "trenuleț": La Penitenciarul Poarta Albă peste 100 de angajați au refuzat să mai lucreze ore suplimentare
După cum s-a anunţat încă de zilele trecute, Ordonanţa "trenuleţ" aduce şi primele proteste în ţară. La Constanţa, angajaţii Penitenciarului Poarta Albă au refuzat să intre la serviciu în acestă dimineaţă. Sunt supăraţi de faptul că premierul Marcel Ciolacu nu a respectat ce a promis în şedinţele cu sindicatele şi că noile prevederi duc la pierderi salariale semnificative.
De Andreea Filip la 30.12.2024, 14:14Peste 100 de angajații penitenciarului din Poarta Alba au protestat în această dimineață. Ei susțin că noile măsuri, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, vor duce la pierderi salariale de cel puțin 2000 de lei pentru ei, și vorbim aici despre sporurile pentru zilele de weekend și sărbătorile legale pentru personalul care lucrează în operativ.
Oamenii nu mai vor să lucreze ore suplimentare, iar lucrul acesta va duce la un blocaj în sistemul penitenciar. Astăzi, de exemplu, din cei 30 de deținuți care ar fi trebuit să ajungă în fața magistraților, doar 8 au fost duși în fața judecătorilor. Proteste au fost și în Gorj și Timișoara.
Angajații din închisori amenință că nu vor intra în serviciu pe 31 decembrie
Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare (SNPP), afiliat la Blocului Național Sindical, centralizează de luni semnături pentru blocarea activităților din Poliția Penitenciară. Astfel, personalul din penitenciare amenință că nu va intra în serviciu în 31 decembrie, de la ora 6.30.
"În cadrul unei reacții unitare la nivelul intregului sistem penitenciar, față de disprețul cu care guvernanții tratează polițiștii de penitenciare, SNPP a centralizat peste 5.000 de semnături pentru încetarea activității prin refuzul muncii suplimentare", se arată într-un comunicat al SNPP:
Sindicaliștii cer menținerea în anul 2025 a tuturor drepturilor aflate în plată cel puțin la valoarea din anul 2024 și eliminarea prevederilor care generează diminuări salariale pentru politisții de penitenciare, din cuprinsul "OUG privind măsurile bugetare 2025".
"Numărul minim de posturi necesare în Poliția Penitenciară este de 20.000 conform standardelor aprobate, în prezent fiind ocupate 13.400 de posturi (în scădere). În contextul în care capacitatea legală de deținere a sistemului penitenciar românesc este crescută constant, prim-ministrul României a asumat ferm, în dialog cu sindicatele, o suplimentare a numărului total de posturi prevăzute prin HG cu cel puțin 10%, suplimentare care nu s-a materializat. Mai mult de atât, Guvernul a blocat constant concursurile de ocupare a posturilor, a eliminat pensiile militare, iar în anul 2025, prin OUG privind măsurile bugetare, operează diminuări drastice în special ale salariilor personalului operativ, respectiv ale polițiștilor de penitenciare din prima linie care își asumă riscurile cele mai mari în misiuni", se arată în comunicat.