Încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, comemorat la Gdansk
Şefi de stat şi demnitari din mai multe ţări au comemorat încheierea celui de-al Doilea Război Mondial chiar pe locul unde a început conflictul sangeros, în nordul Poloniei
De Redactia Observator la 08.05.2015, 08:22- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Şefi de stat şi demnitari din mai multe ţări au comemorat încheierea celui de-al doilea război mondial chiar pe locul unde a început conflictul sangeros, în nordul Poloniei
La ceremonii au luat parte, de asemenea, secretarul general al ONU şi preşedintele Consiliului European. România a fost reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.
Manifestările au avut loc la Gdansk, oraşul primelor lupte între armata nazistă şi cea poloneză, din 1939, dar şi al naşterii sindicatului anticomunist Solidaritatea, în 1980. Centrul care poartă numele sindicatului a găzduit un colocviu dedicat moştenirii celui de-al doilea război mondial. Preşedintele Ucrainei s-a referit la situaţia ţării sale pentru a avertiza că evenimentele care au dus la război se pot repeta.
Participanţii au depus apoi candele la monumentul eroilor revoltei anticomuniste.
Cea mai impresionantă ceremonie a avut loc, însă, la miezul nopţii, la ora primului atac al armatei naziste asupra Poloniei, la începutul celui de-al doilea război mondial.
Şefii de stat şi înalţii demnitari, între care se afla preşedintele Iohannis, au luat loc lângă monumentul dedicat rezistenţei eroice a unor militari polonezi în faţa unor forţe naziste mult superioare. Erau prezenţi, de asemenea, veterani de război polonezi şi străini.
După intonarea imnului naţional al Poloniei, un spectacol de sunet şi lumini a recreat bombardamentele masive din primele zile de război.
A urmat un concert susţinut pe fondul unor imagini de arhivă care aminteau ororile sângerosului conflict. Milioanele de victime militare şi civile ale războiului au primit onorul unor salve de tun.
După o alocuţiune a preşedintelui Poloniei, Bronislaw Komorowski, ceremonia s-a încheiat cu imnul Europei, o adaptare a Odei Bucuriei de Beethoven. Imaginile proiectate pe fundal au prezentat, de această dată, bucuria de la încheierea războiului, în speranţa că, totuşi, tragediile istoriei nu se vor repeta.