Indivizii care au atacat o șalupă cu cercetători germani, în Delta Dunării, au fost identificați
Incident violent surprins în imagini, în Delta Dunării. Doi bărbaţi din Argeş au atacat şalupa pe care se afla un grup de ornitologi din Germania, veniţi să studieze fauna din biosferă.
De Redactia Observator la 11.05.2019, 23:31Incident violent surprins în imagini, în Delta Dunării. Doi bărbaţi din Argeş au atacat şalupa pe care se afla un grup de ornitologi din Germania, veniţi să studieze fauna din biosferă. La bordul unei şalupe de mare viteză, teribiliştii au provocat valuri periculoase şi au aruncat cu un pahar de sticlă în cercetători. Românul care însoţea grupul şi unul dintre turişti au fost răniţi în atac.
Altercaţia a avut loc pe un canal care duce spre Lacul Trei Iezere. Zece oameni se aflau pe barca atacată - nouă dintre ei sunt ornitologi veniţi din Germania într-o excursie de monitorizare a păsărilor. Daniel Petrescu i-a însoţit şi a filmat incidentul.
Daniel Petrescu, victimă: Li s-a părut că am făcut un semn obscen sau nu știu ce a fost în capul lor! S-au întors din spate, au venit în viteză, au făcut valuri, s-au dus încă o dată înapoi, iar au venit și, la ultima trecere, un pasager din acea barcă a aruncat cu un pahar de sticlă care m-a nimerit în ochi. S-a spart în obrazul meu!
Cioburile au ricoşat şi l-au rănit şi pe unul dintre cercetători în zona feţei.
”A fost o experiență înspăimântătoare. A fost singurul lucru negativ din România. Barca a venit cu viteză și a trecut pe lângă noi, apoi a întors iar. Au apărut din senin și au fost foarte agresivi”, spune o cercetătoare din Germania.
Poliţiştii i-au identificat pe cei doi agresori. Sunt din Argeş, au 42, respectiv 43 de ani şi închiriaseră barca de mare viteză.
Oamenii din Delta Dunării spun că tot mai mulţi tineri teribilişti navighează haotic pe canale, deşi sunt impuse reguli stricte pentru protejarea mediului încojurător. Aşa se face că Delta se distruge încet şi sigur.
Mălin Mușatescu, Guvernatorul Deltei: În 2017, am propus să restricţionăm accesul bărcilor pe canalele inferioare şi în ghioluri în funcţie de puterea motoarelor. Adică să nu mai permitem să se intre cu motoare puternice şi cu bărci, aşa cum aţi văzut în incidentul ăla. A fost o mică revoltă a touroperatorilor din zonă care nu au fost de acord.
Nu doar teribilismul ameninţă zona aflată în Patrimoniul Mondial UNESCO. Zilele trecute, braconierii au făcut ravagii, după o metodă neobişnuită. Zeci de sălcii au fost puse la pâmânt, iar peştii au fost blocaţi în lacuri.
În timp ce pescarii din Deltă se tem să-i dea în vileag pe vinovaţi, autorităţile se plâng că legile sunt prea blânde, iar braconierii prea bine organizaţi pentru a fi prinşi.