Antena LIVE

Curs valutar

Înmormântarea Regelui Mihai. Programul ceremoniilor funerare de sâmbătă

Casa Regală vine cu noi informaţii legate de programul înmormântării Regelui Mihai.

De la 15.12.2017, 19:44
WhatsApp
Casa Regală a dat publicităţii, în detaliu, seria de ceremonii din ziua înmormântării Regelui Mihai Hepta

Casa Regală vine cu noi informaţii legate de programul înmormântării Regelui Mihai. Într-un comunicat, au fost oferite, pas cu pas, etapele ceremoniilor care au loc în Bucureşti şi la Curtea de Argeş.

O serie impresionantă de ceremonii e organizată în ziua înmormântării Regelui Mihai. Mulţimi uriaşe de oameni sunt aşteptate să vină la procesiunile din Bucureşti şi Curtea de Argeş.

Înmormântarea Regelui Mihai: procesiunea funerară din Bucureşti

Ora 10.05. Sala Tronului - Reprezentanții cultelor religioase aduc un ultim omagiu Regelui Mihai.

Pe acelaşi subiect

Ora 10.10 - 10.21. Sala Tronului - Garda la catafalc a membrilor Casei Majestăţii Sale şi ai Consiliului Regal.

Ora 10.19. Sala Tronului - Garda la catafalc a patru generali ai Armatei Române.

Ora 10.21 - 10.25. Sala Tronului - Garda la catafalc a Majestăţii Sale Custodele Coroanei şi Alteţelor Lor Regale Principesa Elena, dna. Irina Walker, Principesa Sofia şi Principesa Maria.

Ora 10.25 - 10.35. Sala Tronului - Slujbă religioasă de 10 minute oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți.

Ora 10.35 - 10.43. Piața Palatului Regal - Ieşirea participanţilor din Sala Tronului în Piaţa Palatului Regal.

Ora 10.45. Piața Palatului Regal - Ieşirea sicriului (cu stindardul regal și Coroana de Oțel) din Palatul Regal spre Piața Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Sunt interpretate marşuri funebre. Încep să tragă clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.

Ora 11.00. Piața Palatului Regal - Al doilea semnal funerar de trompetă marchează începerea ceremoniei religioase și militare.

Ora 11.00. Piața Palatului Regal - Serviciu religios oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți.

Ora 11.10. Piața Palatului Regal - La încheierea serviciului religios, fără ca nimeni să-și părăsească locurile, este dat al treilea semnal funerar de trompetă.

Ora 11.10 - 11.20. Piața Palatului Regal - Afetul de tun tras de un vehicul militar vine încet spre catafalc. Muzica militară începe să cânte marșuri funebre. Cei opt militari din Brigada 30 Gardă iau sicriul de pe catafalc și îl așază pe afetul de tun. Alt militar ia crucea și se deplasează în fața afetului de tun. După ce au pus sicriul pe afetul de tun, soborul de preoți se grupează în spatele crucii și în fața afetului de tun.

Ora 11.10 - 11.20. Piața Palatului Regal - În acest interval orar, simultan cu purtarea sicriului către afet, Muzica Militară urmată de trei detașamente ale MapN (58 de militari de la Forțele Terestre, 58 de militari de la Forțele Aeriene și 58 de militari de la Forțele Navale) se așază în formație pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareșal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial.

În configurația finală, cortegiul va fi astfel:

Ora 11.25. Piața Palatului Regal - Imediat ce convoiul s-a format, se pune în mișcare. Se trag clopotele de la bisericile din împrejurimi.

Ora 11.30 - 12.45 - Cortegiul funerar traversează Piața Palatului Regal și se îndreaptă pe Calea Victoriei până la Piața Națiunilor Unite apoi virează la stânga pe Splaiul Independenței și apoi, după Palatul de Justiție virează la dreapta pe Splaiul Independenței până la intrarea pe Dealul Patriarhiei.

Ora 12.40 - 12.45. Catedrala Patriarhală - Sosirea în piațeta Catedralei Patriarhale. Intrarea în catedrală se face în următoarea ordine: militarul cu crucea, soborul de preoţi, militarii cu sicriul, Familia Regală.

Ora 12.50 - 14.00. Catedrala Patriarhală - Slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Ora 14.00. Catedrala Patriarhală - Familiile Regale străine, demnitarii străini și români ies din Catedrală și așteaptă sicriul. Ieşirea din catedrală se va face în următoarea ordine: militarul cu crucea, PF Daniel şi soborul de preoţi, militarii cu sicriul, Familia Regală.

Ora 14.00 - 14.05. Catedrala Patriarhală - Cortegiul va parcurge traseul pe jos până la clopotniţă, unde vor aştepta maşinile funerare. În prima mașină va fi introdusă Coroana de Oțel, iar în cea de-a doua mașină vor fi introduse sicriul (cu stindardul regal) și crucea.

Ora 14.05 - Cortegiul funebru pornește spre Gara Regală Băneasa pe traseul Piața Unirii - Piața Universității - Piața Romană - Piața Victoriei - Piața Charles de Gaulle - Arcul de Triumf - Bd. Kiseleff - Gara Băneasa.

Ora 14.35. Gara Regală Băneasa - La Gară, militarii Brigăzii 30 Gardă preiau sicriul și crucea și parcurg drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul și va intona marșuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

Înmormântarea Regelui Mihai la Curtea de Argeş

Ora 17.30. Gara din Curtea de Argeș - Trenul Regal sosește în Gara din Curtea de Argeș. Militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar vor preda altor militari, de pe peron, sicriul și crucea. Semnal scurt de trompetă, urmat de marșuri funebre. Militarii parcurg peronul gării. Familia Regală va urma sicriul, în ordinea de precădere. La ieșirea din gară, se vor afla în față, Garda de Onoare și Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul și apoi crucea în mașinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeș.

Ora 17.50. Catedrala din Curtea de Argeș - Sosirea la Catedrală. Coborârea sicriului din mașina mortuară purtat de cei opt militari. Sicriul este purtat în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeș.

Ora 17.50 - 18.20. Catedrala din Curtea de Argeș - Slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei și Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoți.

Ora 18.20 - 18.30. Catedrala din Curtea de Argeș - Militarii intră și preiau sicriul și crucea și se deplasează către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală urmați de cortegiul funerar. În Catedrală va intra doar Familia Regală română.

Ora 18.40. Noua Catedrală din Curtea de Argeș - În momentul coborârii sicriului în criptă, militarii ies din Catedrală. În acest moment, vor fi trase 21 de salve de tun de către Brigada 30 Gardă. Pe acest moment vor fi intonate Imnul Național și Imnul Regal.

Ora 18.50. Catedrala din Curtea de Argeș - Semnalul de trompetă "Stingerea". Încheierea ceremoniei funerare.

Funeraliile Regelui Mihai s-au desfăşurat pe durata a 4 zile, începând de miercuri, când trupul neînsufleţit a fost repatriat.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

inmormantare regele mihai
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024