Investiţie de 16 milioane de euro la Alba Iulia. Biblioteca Batthyaneum, veche de peste 200 de ani, va fi restaurată
O bibliotecă cu o vechime de peste 200 de ani, din Alba Iulia, va fi restaurată. Lucrarea, asumată de Ministerul Culturii, are un cost estimat la 16 milioane de euro. Biblioteca, parte a unei foste mănăstiri, face parte din patrimoniul cultural al României. Clădirea găzduieşte peste 50.000 de volume, printre care şi manuscrise rare, scrise cu şase secole în urmă.
De Redactia Observator la 16.11.2024, 20:31- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- După ce au sfidat România pe teren, kosovarii au lăsat dezastru și în vestiare. Stive de ambalaje murdare și cafea vărsată pe mese
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat sâmbătă că Biblioteca Batthyaneum, o instituție de patrimoniu cultural din Alba Iulia, va beneficia de o restaurare în valoare de aproximativ 16 milioane de euro.
Biblioteca Batthyaneum, restaurată
Investiția face parte din proiectul național și european "Temelii Culturale", care prevede restaurarea a 14 obiective de patrimoniu. Proiectul a fost posibil datorită unui împrumut de 140 de milioane de euro aprobat recent de Consiliul de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, a transmis Turcan.
Ea a adăugat că Ministerul Culturii a finalizat deja procedura pentru contractul de proiectare necesar consolidării și restaurării Bibliotecii Batthyaneum. În vederea evitării întârzierilor, Institutul Național al Patrimoniului a preluat proiectarea și asistența tehnică prin Programul Național de Restaurare, semnând un contract în valoare de 1,65 milioane de lei, pentru o perioadă de trei ani.
- Investiţie de 35 de mil. €, într-un judeţ din ţară. Noul parc fotovoltaic va furniza energie verde către...
- Când se aprind luminiţele de Crăciun în Bucureşti în 2024. Primăria Capitalei dă 2,5 milioane de lei pentru...
- Investiţie de 70 de milioane de euro într-un orăşel din România. Noua fabrică va avea 400 de angajaţi
"Suntem bucuroși că finanțarea este deja asigurată și sper din toată inima ca Ministerul Culturii să ducă proiectul cu succes la bun sfârșit", a declarat Raluca Turcan.
Ea a felicitat echipa care a contribuit la acest proiect, inclusiv echipa germană din Trier, care a sprijinit procesul de nominalizare UNESCO, și l-a încurajat pe Cristian Mladin, tânărul director al instituției, să ducă proiectul de restaurare la bun sfârșit.