Jandarmii au lăsat gardul și garda jos pentru pelerinii din Iași
Miile de pelerini care şi-au dorit să atingă racla cu moaştele Sfintei Parascheva au reuşit să îi intimideze pe jandarmii care încercau să îi împiedice.
De Redactia Observator la 15.10.2020, 10:35- Pelerinii care nu au buletin de Iaşi au huiduit ca pe stadion.
- Forţele de ordine s-au confruntat cu un adevărat asediu al credincioşilor.
Accesul lor a fost permis după ce, în faţa Mitropoliei din Iaşi a izbucnit un veritabil miting de protest. Aproape zece mii de credincioşi au ajuns la raclă, în locul celor 500 pentru care exista iniţial învoire de la autorităţi.
Preot: Ei, Sfântă Parascheva! Am supravieţuit şi anul acesta!
Este concluzia zilei de foc, care a fost hramul Sfintei Parascheva. Racla cu moaştele cuvioasei a fost dusă înapoi, în catedrală, noaptea trecută. 9.200 de oameni au apucat să se închine la ea, deşi, autorităţile anunţaseră că doar 500 de persoane pot face acest lucru. Un anunţ care a stârnit revolta.
Pelerinii care nu au buletin de Iaşi au huiduit ca pe stadion, de supărare că nu reuşesc să intre în curtea Catedralei Mitropolitane.
Forţele de ordine s-au confruntat cu un adevărat asediu al credincioşilor, majoritatea fără mască. Asta deşi jandarmii le-au dat măşti celor care nu aveau.
După o jumătate de oră în care au încercat să-i convingă cu vorba bună să renunţe, jandarmii s-au văzut nevoiţi să formeze un lanţ uman, pentru a-i împiedica pe credincioşi să se apropie de racla cu moaştele Sfintei Parascheva. În cele din urmă, forţele de ordine au cedat presiunii pelerinilor.
Iar oamenii s-au închinat. Indiferent dacă aveau sau nu buletin de Iaşi.
Preot Constantin Sturzu, purtător de cuvânt MMB: A fost o presiune creată și au luat această măsură pentru a detensiona situația
Raed Arafat, şeful DSU: Noi când punem aceste măsuri încercăm să oprim expunerea şi răspândirea. Sunt foarte mulţi în online sau în alte spaţii publice, care îndeamnă populaţia la nerespectarea regulilor şi acest lucru va duce la agravarea situaţiei.
În anii trecuţi, hramul Sfintei Parascheva era o mană cerească pentru comercianţii de iconiţe. Credincioşii lăsau, în medie, 3 milioane de lei şi pentru pomelnice. Anul acesta, încasările sunt de aproape 5 ori mai mici.