Klaus Iohannis a anunțat noi restricții de luni: masca obligatorie peste tot, noaptea ies doar vaccinații. Accesul la evenimente, numai cu certificatul verde | Toți elevii intră în vacanță
Klaus Iohannis a anunțat noi restricții de luni, 25 octombrie, după sedința de urgență de la Palatul Cotroceni. Masca va fi obligatorie peste tot, iar noaptea vor circula doar vaccinații. Guvernul este cel care va hotărî ce măsuri restrictive vor intra în vigoare și cum se vor implementa, până vineri. "Dacă vrem să se oprească pandemia singura soluție este vaccinarea. Vaccinarea oprește pandemia", a transmis șeful statului.
De Daniel Murărescu la 20.10.2021, 22:15Mesajul președintelui cu privire la restricții, transmis în direct de Observator:
Ce restricții intră în vigoare de luni. Masca obligatorie peste tot
Tocmai s-a încheiat o ședință pe care am convocat-o de ieri deja, o ședință la care au participat premierul, miniștrii cu atribuții în domeniul combaterii pandemiei, experți.
Am discutat despre vaccinare, despre școli și despre restricții. Și vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura, repet, singura soluție este vaccinarea. Vaccinarea oprește pandemia. Știu că sunt mulți care încearcă să vă spună că nu este așa. Haideți să vedem ce se întâmplă în lume.
În vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, 70 – 80% dintre oameni s-au vaccinat, s-au relaxat. Pandemia, practic, nu mai are impact. În partea noastră a Europei, unde lumea este reticentă, din varii motive reticentă la vaccinare, suntem în plin val pandemic. Iar la noi, în România, s-a declanșat o adevărată catastrofă, cu sute și sute de decese în fiecare zi, cu zeci de mii de oameni care se infectează zilnic.
Deci, dragi români, dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă! Dacă vreți să nu ajungeți la spital și să nu ajungeți la terapie intensivă, vaccinați-vă! Nu-i credeți pe cei care vă mint cum că ar fi periculos, că s-ar întâmpla nu știu ce. Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinați este că scăpați de boală și scăpați cert de forme grave de boală, iar noi, ca și societate, să scăpam odată de această pandemie.
Până atunci, până când va convingeți să vă vaccinați, din păcate este nevoie de restricții prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili.
Dar până ajung la restricții, dați-mi voie să spun câteva cuvinte despre școli. Este evident că școlile sunt puternic afectate și prin elevii care sunt infectați, dar și prin personal – profesorii, învățătorii care se îmbolnăvesc.
În mod normal începând de luni, deci de săptămâna viitoare de luni, ar fi vacanță pentru cei mici. S-a decis azi ca această vacanță să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar ci și pentru gimnaziu și liceu pentru doua săptămâni. Deci începând de luni este vacanță școlară.
Când vorbim despre protecția individuală nu întâmplător am venit cu mască. Începând de luni masca redevine obligatorie peste tot – și în interior, și în exterior, și la școală - unde se mai ține -, și în târguri, și la cinematograf și dacă vă plimbați pe stradă este obligatoriu să aveţi mască. Este regretabil, dar trebuie să instituim restricții, care vor intra în vigoare de luni.
Guvernul va hotărî, în cel mai scurt timp, cel târziu vineri, foarte concret ce restricții intră în vigoare, asta după ce Comitetul Național și experții în materie vor stabili cu toate detaliile aceste norme și le vor transpune, sigur, și în limbaj juridic. Vreau să dau doar câteva exemple care nu sunt exhaustive.
De exemplu, va fi restricționată circulația noaptea, excepţie făcând cei vaccinați și cei care sigur cu legitimație de serviciu au o treabă legitimă de rezolvat.
În timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții. Aceste lucruri, sigur, se vor îmbunătății pe măsură ce lumea înțelege să se vaccineze și vom scăpa de această pandemie.
Până atunci vă doresc tuturor multă sănătate!
Contextul în care s-au decis noile restricții pentru nevaccinați. Număr uriaș de cazuri de COVID
România este în pragul stării de urgenţă. Responsabilii care gestionează criza sanitară au fost convocaţi în această după-amiază de Klaus Iohannis într-o şedinţă de urgență, anunțată încă de marți, într-o intervenție dramatică a șefului statului. Președintele vrea măsuri mai dure şi mai clare pentru a opri valul patru care a adus sistemul medical în pragul colapsului.
Marţi, România a înregistrat record de îmbolnăviri de COVID-19, dar şi de decese la persoane infectate cu SARS-CoV-2. Nici miercuri situația nu a fost prea bună, cu 17.000 de cazuri noi de COVID, în ultimele 24 de ore, și 423 decese.
În opinia lui Klaus Iohannis, pregătirea pentru valul 4 al pandemiei, pe fondul unei campanii de vaccinare anti-coronavirus care s-a mişcat "mult prea lent", a fost "deficitară", cauzele fiind multiple. "Este alarmantă lipsa de acțiune din partea autorităților, nu s-a făcut ceea ce trebuia. Este o dramă națională de proporții teribile. Nu avem altă opțiune decât să o depășim", a spus șeful statului.
Institutul "Matei Balș", vârful de lance în lupta cu coronavirusul, tratează bolnavi COVID pe holuri
În timp ce pe scena politică guvernează haosul, sistemul medical este la pământ. Spitalele nu mai fac faţă valului mare de pacienţi cu COVID. La Institutul "Matei Balş" din Capitală, cel mai mare spital de boli infecţioase din ţară, sunt internaţi cu 15% mai mulţi pacienţi decât numărul de paturi avizate.
În camera de gardă sunt acum 32 de bolnavi, 26 dintre ei au nevoie de oxigen. Oamenii sunt internaţi inclusiv pe paturi pliante sau pe tărgi pentru că nu mai există locuri libere. Alţii aşteaptă în ambulanţe, în faţa secţiei să se elibereze locuri. Cel mai mult o ambulanţă a stat 16 ore, blocată cu un bolnav în ea. Şi consumul de oxigen este foarte mare. Dacă înainte de pandemie se consumau în jur de 4.000 de litri de oxigen pe lună, acum consumul a ajuns la 150.000 de litri pe lună.
Medicii de la "Matei Balş" fac apel să respectăm regulile şi să ne vaccinăm cât mai mulţi pentru că altfel vom ajunge în situaţia ca pacienţii să moară în faţa spitalelor sau acasă pentru că nu vor mai fi locuri libere în unităţile medicale.
Situație critică și la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași. Niciun loc la ATI
Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, a avertizat că situația din spitalele ieșene este una dramatică. Secția UPU a Spitalului "Sfântul Spiridon", de exemplu, este plină, iar medicii mai au rezerve de oxigen pentru doar câteva ore. "Daca mașina nu ajunge în următoarele 2-3 ore vor fi cel puțin 10 care nu vor mai beneficia de oxigen", a declarat specialistul. Instalațiile electrice sunt suprasolicitate, la fel ca și cele de gaze, iar firmele furnizoare de oxigen se chinuie să asigure necesarul uriaș din această perioadă.