Antena Meniu Search
x

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: ”Putem avea un milion de morţi Covid. România a pierdut startul vaccinării și se va imuniza prin boală”

Expertul în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheş spune că în România s-a pierdut startul la vaccinarea anti-Covid și din această cauză este foarte probabil să nu atingem imunitatea de grup nici la un milion de morți.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 20.10.2021, 16:34

Pacienti infectati cu SARS-CoV-2 internati in noua Unitate de Primiri Urgente (UPU) a Spitalului Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni", asteapta eliberarea unui pat la terapie intensiva, in Bucuresti, marti, 12 octombrie 2021.
Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: ”Putem avea un milion de morţi Covid. România a pierdut startul vaccinării și se va imuniza prin boală” - Mediafax Foto / Andreea Alexandru via Hepta

Răzvan Cherecheş este de părere că România se va imuniza prin boală, nu prin vaccinare, chiar dacă se vor lua măsuri mai dure care să oprească răspândirea coronavirusului. Iar acest lucru este posibil din cauză că oamenii nu vor putea fi trataţi şi salvaţi, în condiţiile în care spitalele sunt deja pline, iar sistemul sanitar e aproape de colaps. 

„Să facem un calcul simplu: în momentul de faţă, tulpina Delta e extrem de infecţioasă. Noi nu ştim câţi s-au imunizat anterior. Nu avem nici cea mai vagă idee câţi au trecut prin infecţie. Hai să spunem că avem 30% imunizaţi, asta înseamnă circa 6 milioane de oameni şi să admitem că sunt încă 6 milioane care au trecut prin boală. Aşa, ca o estimare generală. Tot ne mai rămân 8 milioane de oameni care sunt complet vulnerabili la infecţie. Din aceştia, 3% e rata de mortalitate normală la noi în condiţiile în care au acces la tratament. 3% din 8 milioane sunt 240.000 care ar avea risc de moarte. Atenţie, asta dacă ar avea toţi acces la terapie intensivă! Dar nu vor avea, căci se vor îmbolnăvi toţi deodată şi pot fi un milion de morţi”, spune Răzvan Cherecheş, potrivit adevarul.ro.   

Românii se vor imuniza prin boală, nu prin vaccinare

În opinia lui Cherecheș, România e într-o situaţie fără ieşire. Chiar dacă se vor lua măsuri dure, pandemia nu poate fi oprită pentru că, spune el, România nu va ajunge la imunitate generală.

„Părerea mea e că şi presupunând că nu mai apare o tulpină nouă, nu cred că în România vom ajunge la imunitate de grup. Pentru că s-a pierdut startul, iar încrederea odată pierdută se recâştigă foarte greu. E nevoie de efort continuu, de onestitate, de comunicare directă şi de deschidere extrem de mare, dar nu văd de unde ar veni asta. Mediul politic actionează obscur, nu e nimic transparent. Interesele sunt transparente, dar atat. Comunicarea este extrem de proastă. Nivelul de comunicare şi la primul ministru şi la preşedinte, şi la ministrul Educatiei şi la miniştrii Sănătăţii de până acum este incredibil de prost”, punctează Cherecheş. 

Potrivit lui Răzvan Cherecheș, populaţia României, în mare parte, se va imuniza trecând prin boală şi nu prin vaccinare. Cum însă nu vom atinge un prag de 75-80% de imunitate, vor urma şi alte valuri, iar coşmarul va mai dura cel puţin un an sau doi.   

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Sanatate » Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: ”Putem avea un milion de morţi Covid. România a pierdut startul vaccinării și se va imuniza prin boală”