La cât timp după ce te-ai infectat cu SARS-CoV-2 te poți vaccina? Răspunsul autorităților
Persoanele care au fost deja infectate cu coronavirus se pot vaccina anti-Covid după un anumit număr de zile, vaccinarea fiind recomandată deoarece nu a fost stabilită durata imunității dobândite în urma bolii, aceasta putând varia de la o persoană la alta, se arată într-un răspuns oficial al Ministerului Sănătății cu privire la campania de vaccinare în România.
De Ana Maria Ghiarasim la 28.03.2021, 17:57- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Experții recomandă vaccinarea și pentru persoanele care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2.
Astfel, recomandarea de vaccinare se face în funcție de momentul în care s-a produs infecția cu Sars-Cov-2.
a) Pentru persoanele care s-au infectat ÎNAINTE de prima doză a vaccinului, specialiștii precizează că aceasta poate fi administrată la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.
b) Pentru persoanele care au s-au infectat DUPĂ prima doză de vaccin, specialiștii recomandă continuarea schemei cu cea de-a doua doză, fără reluarea primei doze, la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.
Cei care au primit tratament cu anticorpi sau plasmă vor aștepta 90 de zile până la vaccinare
c) Persoanele care au primit tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali (ex: Anakinra, Tocilizumab) sau plasmă convalescentă este recomandat să aștepte 90 de zile până la administrarea vaccinului, din cauză că tratamentele menționate pot reduce eficacitatea acestuia.
Este recomandat ca persoanele confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2, cu sau fără simptome, să nu se vaccineze până nu trece perioada de timp precizată mai sus, în funcție de situație.
89 de decese înregistrate la pacienţii diagnosticaţi cu COVID şi care fuseseră vaccinaţi
În România, s-au înregistrat 89 de decese la pacienţii diagnosticaţi cu COVID şi care fuseseră vaccinaţi, majoritatea doar cu prima doză.
”Uitându-ne la aceste cazuri, 89 de decese, 77 erau persoane care aveau doar o singură doză primită, iar timpul de la prima doză până la diagnosticul de COVID era de 12 zile, deci, practic, diagnosticul a fost stabilit înainte de cele 14 zile în care încep să apară anticorpii, începe să apară răspunsul imun protector. Celelalte 12 cazuri erau la persoane care aveau ambele doze primite, iar timpul mediu de la cea de-a doua doză şi până la diagnosticul de COVID era de 10 zile, practic, înainte ca beneficiile maximale de după vaccinare să apară", a explicat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România.
El a menţionat că vârsta medie a persoanelor decedate era 72 de ani şi, de asemenea, toate aveau comorbidităţi.
1.939.484 de oameni au fost vaccinaţi la nivel național până la 28 martie
1.939.484 de persoane au fost vaccinate până acum anti-Covid în România, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). În România, campania de imunizare a populaţiei a început de pe data de 27 decembrie 2020. Cele trei vaccinuri folosite în prezent sunt Pfizer BioNTech, Moderna şi Oxford-AstraZeneca.
De-a lungul timpului, cei care au dorit să se programeze au întâmpinat dificultăţi. Mai exact, platforma pentru vaccinarea împotriva Covid-19 nu a funcționat în repetate rânduri. În plus, la începutul procesului de imunizare s-a pus problema dacă există suficiente doze pentru efectuarea rapelului în cazul celor care primiseră deja prima doză.