Antena Meniu Search
x

Video Campania de vaccinare, un test al nervilor. Platforma pentru programare dă erori, însă oficialii sunt optimiști

Înscrierea în etapa a doua de vaccinare a fost un test al nervilor şi răbdării. Platforma pentru programări a dat multe erori, spre disperarea celor dornici să îşi asigure dozele anti-coronavirus. Oamenii i-au dat mii de mesaje ministrului Sănătăţii, care anunţase că totul funcţionează bine. În faţa valului de critici, oficialul a recunoscut că nu a evaluat bine situaţia.

de Redactia Observator

la 16.01.2021, 21:10

Vezi și
  • Cu toate greutăţile, din cauza numărului mic de doze disponibile, rezervările pentru imunizare s-au încheiat în numai câteva ore în Bucureşti şi alte câteva oraşe

Persoanele care au dorit să se vaccineze au avut la dispoziţie trei metode. Prin medicii de familie, acolo unde aceştia au dorit, direct pe platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro sau prin intermediul unui call center. Unii dintre cei care au ales varianta online s-au chinuit ore în şir să îşi creeze un cont şi apoi să se programeze ei sau să găsească un centru de imunizare pentru rudele lor care nu ştiu să lucreze pe internet.

Nici medicilor de familie nu le-a fost mai uşor în unele cazuri.

Raluca Zoitanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie: Nici noi, medicii, nici pacienții, nu ne puteam loga pe platformă. S-au epuizat locurile în multe orașe, persoane cu boli cronice sub 65 de ani care nu apar în baza de date a casei nu se pot înregistra și nici noi nu ii putem înregistra.

Ministrul Sănătăţii spunea aproape de miezul nopţii că a reuşit să îşi programeze părinţii. În postarea făcută pe Facebook oficialul lăuda şi platforma, lucru care a atras mii de comentarii de la oameni care nu au reuşit să se înscrie. Asaltat de nemulţumiţi, Vlad Voiculescu şi-a editat mesajul: făcuse o evaluare greşită a platformei şi admitea că mai e de lucrat. Cu toate neajunsurile, locurile din Capitală pentru luna ianuarie s-au ocupat rapid.

Nu mai sunt locuri la vaccinat luna aceasta, în București

În Bucureşti, nu mai sunt locuri pentru următoarele 20 de zile, deoarece dozele alocate pentru Capitală luna aceasta au fost epuizate după înscrierea a peste 62.000 de persoane. La nivel naţional, au reuşit să se programeze peste 300.000 de oameni care doresc să se vaccineze

Florin Cîțu, premierul României: Se lucrează non stop la platformă. Locurile sunt determinate și de numărul de vaccinuri. Săptămâna trecută am contractat încă opt milioane de doze să mă asigur că vin din trimestrul 2. Cum vor apărea mai multe vaccinuri vom lua mai multe.

Andreea Jurj, coordonator call center: Dimineaţă am avut mai multe probleme, noi auzeam ceea ne spuneau, ei nu auzeam răspunsurile, după care, lucrurile erau invers.

În ţară, la sate, vaccinarea are alt ritm. Lipsesc informaţiile, lipseşte interesul, la fel şi tehnologia. La Galaţi, de exemplu, într-o comună, centrul de vaccinare încă nu a fost deschis, deşi a fost pregătit. Primăria este încă la faza de informare, iar oamenii nu ştiu să se programeze.

Iar la Braşov un centru de vaccinare a fost inaugurat abia ieri. Multe altele nu sunt încă gata.

Andrea Neculau, DSP Brasov: Trebuiau să fie astăzi 20 de centre, sunt numai patru în tot județul. Avem operaționale în județul nostru opt fluxuri de vaccinare, asta înseamnă opt cabinete.

Deocamdată sunt funcţionale aproximativ 200 de centre de imunizare

Tot în teritoriu, ordinul de la centru a fost clar. Să înceapă vaccinarea în centrele de bătrâni chiar dacă nu aveau materialele necesare - seringi sau plasturi. Să se împrumute de la spitale, iar vaccinarea să înceapă.

Reprezentant DSP: Nici noi nu am început. Şi noi, la fel ca şi Tulcea, aşteptam să ne vină materialele. Vom începe luni!

Colonel Călin Alexandru: Nu, vă rog să nu asteptaţi, vă rog să începeţi chiar din această după amiază!

Reprezentant DSP: Eu înţelesesem din videoconferinţă ….

Colonel Călin Alexandru: Aţi înţeles greşit! Vă repet: nu aşteptaţi materialele, începeţi vaccinarea, împrumutaţi din altă parte! 

Ca în armată, unde ordinele nu se discută, reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, s-au descurcat cum au putut.

Mihaela Nicolau, director DSP Tulcea: Am luat legătura cu farmaciile şi am solicitat să ni se dea aceste materiale sanitare,  seringi, ace, dezinfectanţi, dar ne-am descurcat. Probabil că o să le plătim ulterior.

Materialele sanitare au ajuns abia astăzi, din Qatar, cu o aeronavă militară. 250.000 de seringi şi 100.000 de ace. Urmează să fie distribuite în ţară.

În cele 20 de zile de la debutul campaniei de vaccinare s-au vaccinat aproape 200.000 de persoane. Deocamdată, mai avem doze doar pentru 600.000 de persoane. Compania Pfizer va livra o perioadă mai puţin decât a promis iniţial.

Florin Cîțu, premierul României: Doar o săptămână primim 80 la sută, dupa aceea revenim, dar se vor recupera.

Lucrurile sunt tranşate la nivel european

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: L-am sunat imediat pe CEO-ul Pfizer, care mi-a explicat că este vorba despre o întârziere a producţiei în următoarele săptămâni. A fost foarte important să îi transmit mesajul direct că avem nevoie urgentă să ne fie livrate aceste doze în primul trimestru.

Vaccinarea cu serul Moderna încă nu a început în România. La nivel european, se aşteaptă ca până la finalul lunii este posibil să avem şi al treilea vaccin, cel produs de AstraZeneca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Campania de vaccinare, un test al nervilor. Platforma pentru programare dă erori, însă oficialii sunt optimiști